DVOJAC ŠOKIRAO REGION: Kako su cimeri Srbin i Bosanac pobegli iz ozloglašenog zatvora?

Autor: Republika

Hronika

04.01.2019

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Damnjan Mitrović (40) i Dragan Milosavljević (41), cimeri iz ćelije slovenačkog zatvora u kojem su čekali da budu izručeni Srbiji, spektakularnim bekstvom u subotu ujutru uspeli su da zapanje ceo region.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, ovo je prvo bekstvo iz ovog zatvora u Kopru, koji se nalazi na istom mestu od 2004. godine i smatra se veoma bezbednim. Zatvor je izgrađen za 110 ljudi, a trenutno ih se nalazi između 140 i 150.

Postavlja se pitanje kako je ovaj dvojac uspeo da pobegne, a da to pritom niko i ne primeti. Ovo bekstvo je pokrenulo i pitanje kako sprečiti njihovo ponavljanje, kao i moguće ugrađivanje alarma koji bi se oglasio kada se razbije prozor na ćeliji.

Prema prvim informacijama iz istrage, sve ukazuje na to da je do propusta došlo zbog manjka čuvara u noćnoj smeni.

- Sprovedena je rekonstrukcija događaja, posle koje je utvrđeno da su zatvorenici pažljivo planirali bekstvo kao i da su nadgledali aktivnosti čuvara i policije. Utvrđeno je da su čuvari u noćnoj smeni bili neadekvatni - stoji u obrazloženju.

Ono što je za sada poznato jeste da su pobegli iz ćelije u 3.30 ujutru kroz savijene rešetke na prozorima, odakle su se spustili užetom koji su napravili od posteljine. U dvorištu su potom skočili na kante za đubre i pomoću njh preskočili bodljikavu ogradu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Naime, oni su postavili kante jedne na drugu, a potom su stavili dušek koji su uzeli iz ćelije i prebacili ga preko bodljikave žice i preko njega pobegli napolje. Takođe, otkriveno je da su imali i trećeg pomagača koji nije hteo da ide sa njima, tako da je on ostao unutra. Kada su čuvari došli ujutru da im donesu doručak, on je bio jedini zatvorenik.

Unutra su ostavili i pismo u kome su napisali zašto su pobegli, objašnjavajući da je glavni razlog protivljenje odluci suda da ih deportuje u Srbiju. Dodali su i da su se prema njima ophodili korektno.

Milosavljević se u ovom zatvoru nalazi od avgusta kada je uhapšen dok je prevozio migrante, a Mitrović mesec dana kasnije, po poternici Srbije zbog trgovine drogom.

Mitrović je inače od ranije poznat policiji, a 2015. je raspisana Interpolova poternica, kada je on pobegao u Italiju i tu zatražio azil.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading