Osuđena doktorka antivakcinašica: Zbog nje u Srbiju se vratila OPASNA BOLEST od koje je pomrlo mnogo ljudi!

Autor: Republika

Hronika

25.12.2018

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa antivakcinaškog pokreta u Srbiji dr Jovana Stojković, osuđena je juče u Osnovnom sudu u Zrenjaninu na kaznu od 75.000 dinara jer je vređala lekara Tomislava Stevanovića, čoveka koji je protiv Stojković i njoj sličnih pokrenuo peticiju zbog šarlatanstva u medicini.

Po najavi njenog muža Vladimira Stojkovića, Stojkovićeva ne namerava da plati kaznu, nego će da je odsluži u zatvoru "zbog ideala". Tako bi ova žena, koja je svojim štetnim stavovima direktno uticala na širenje epidemije malih boginja u Srbiji, trebalo da u zatvoru provede više od dva meseca.

A koji su to "ideali" za koje se ova žena zalagala?

Zajedno sa ostalim antivakcinašima, ova nažalost doktorka, dovela je do toga da se u Srbiju na velika vrata vrati bolest koja u 21. veku ne trebalo ni da postoji - male boginje (morbili).

U vreme poslednje epidemije malih boginja, koja je počela oktobra 2017, a na vrhuncu je bila tokom zime, do sada je umrlo 15 osoba, a obolelo gotovo 6.000 ljudi.

Svi oni su svojim suludim stavovima o navodnoj štetnosti MMR vakcine (protiv malih boginja, crvenke i rubeole) ulivali roditeljima strah u kosti, zbog čega su oni masovno odbijali da vakcinišu svoju decu.

Tako samo došli do doga da nam je srušen kolektivni imuninetet, a koji treba sve nas da štiti od opasnog virusa morbila. To znači da više nemamo 95 odsto vakcinisane dece, koji stvaraju taj zaštitni bedem, a u jednom mometnu u Beogredu imali smo jedva 35 odsto vakcinisanih. Od te loše kampanje još se nismo oporavili, a prema poslednjim informacijama do kojih smo nezvanično došli, trenutno smo na oko 85 odsto vakcinisanih na nivou cele Srbije, dok je u Beogradu taj procenat oko 60, što znači da smo i dalje daleko od idealnih 95 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је stаrа 15 dаnа, а nајstаriја 71 gоdinu. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа. Vеćinа оbоlеlih оsоbа, čak 94 odsto, nеvакcinisаnа je, nеpоtpunо vакcinisаnа ili nеpоznаtоg vакcinаlnоg stаtusа.

Treba znati da je od u poslednjoj epidemiji variole vere u svetu, koja se dogodila u tadašnjoj Jugoslaviji, u Srbiji umrlo 14 osoba, manje nego prošle godine od malih boginja.

Inače, u borbu protiv vakcina na čelu kolone psihijatar dr Stojković nasledila je zloglasnu Slađanu Velkov, ženu koja se seća svojih prethodnih života, razgovara sa životinjama, tvrdi da je Sunce hladno, a Zemlja ravna ploča.

Heroji koji su prijavili antivakcinaše

Grupa lekara i roditelja nije mogla sve to da posmatra skrštenih ruku i zato su, zabrinuti za zdravlje nacije, presavili tabak. Tako je 270 roditelja i lekara iz cele Srbije podnela Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanje panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece. Na toj listi nalaze se i pojedine javne, ali i estradne ličnosti - Jelena Karleuša, Maja Volk, spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović i Slađana Velkov.

Doktor Tomislav Stevanović iz Zrenjenina, koji se zajedno sa beogradskim doktorom Vladimirom Cimermanom nalazi na čelu grupe protiv antivakcinalista, rekao je da su roditelji bili prinuđeni na taj korak, jer jedino tako može da se stane na put onima "koji šire paniku u strah" i tako ugrožavaju zdravlje čitave nacije.

Što se tog slučaja tiče, on je i dalje u postupku, a Jovanu Stojković čeka i postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije. Ono za šta je juče osuđena odnosi se na slučaj izrečenih laži na račun dr Stevanovića.

- Bilo je ročiste juče, ona se pojavila tek sada treći put, ranija dva je izbegavala. U maju u emisiji "Balkan info" izjavila je da sam glup, nenormalan i da imam psihijatrijsku dijagnozu, preko čega nisam mogao da pređem i tužio sam je. Izneli smo dokaze, sudija se vratio posle 10 minuta i osudio ju zbog vređanja. Kazna je novčana i iznosi 75.000 dinara. Ona ima pravo žalbe na Višem sudu u Zrenjaninu - rekao je Stevanović za "Blic".

RepublikaFoto: pixabay.com

Opasne izjave i stavovi

Jovana Stojković je predsednica Udruženja građana za neobaveznu vakcinaciju "NoVa" poznata je po svojim opasnim izjavama i prednjačenju u neverovatnim konstrukcijama koje opravdavaju nevakcinisanje dece. U javnosti se pojavila prvo kao članica Dveri, a sada ima svoj pokret. Osim njenih opasnih stavova i pozivanje roditelja da ne vakcinišu decu, poznata je i po površnim i manupulativnim napadima i na ljudska prava i gej pokret.

Lekari traže da joj se odume licenca

Čak 12 lekara ranije je protiv nje podnelo krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine. Obratili su se i sudu časti Lekarske komore sa zahtevom da joj oduzmu licencu jer sa takvim stavovima ne zaslužuje da nosi titulu psihijatra. Njen govor održan pre par meseci na skupu u Crnoj Gori skinut je sa Jutjuba zbog širenja mržnje. Evo šta je tada rekla:

"Sodomizacija i obeščašćavanje društva, predstavljaju opasnost za tradicionalnu i pravoslavnu porodicu. Tu spadaju i legalizacija istopolnih brakova kao i prisilna vakcinacija koja, pored poništavanja osnovnih ustavnih prava, otvara i mogućnost novog "danka u krvi", tj. oduzimanja dece od bioloških roditelja i njihovog usvajanja od strane homoseksualnih partnera. Posebnu pažnju zaslužuje i novi Zakon o podrazumevanom doniranju organa i proizvoljna definicija "moždane smrti" kao kraju ljudskog života, kao i nacrt zakona o eutanaziji koji otvaraju novu "industriju smrti, ubistava i samoubistava koji će biti podržani od strane struke i sprovedeni u zakone".

Širenje laži

U konstrukcijama ide toliko daleko da je izjavila kako se u skraćenici LGBT - lezbejke, gej, biseksualne i transrodne osobe, u inostranstvu dodaje još jedno slovo za pedofile, što je potpuna laž.

- Imate LGBTP, a P su pedofili. Ako mi znamo da oni proizilaze iz iste dijagnostičke kategorije seksualnih inverzija, a homoseksualci su izašli i predstavljaju se za normalne, ko vam kaže da za koju godinu i pedofilija neće biti normalna - rekla je ona.

Na skupu sa raspopima

Jovana Stojković je u junu ove godine prisustvovala i konroverznom skupu u centru Beograda. Antivakcinalisti i raščinjeni monasi, sledbenici izgnanog episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) udružili su tada svoje idelogije u beskrupuloznom širenju straha i bizarnih stavova ulicama prestonice.

Mada deluju i odvojeno, tadašnje istraživanje "Blica" pokazuje da su ove dve grupe vrlo usko povezane, kao i da nastupaju zajednički i vrlo organizovano. Objekti gde se okupljaju raskolnici su i mesta okupljanja vođa antivakcinalnog pokreta, zajedno organizuju proteste, takvozvane litije, a antivakcinaši su redovni gosti na liturgijama raskolnika, gde drže predavanja o štetnosti vakcina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading