NAJTEŽE POVREĐENI IZ "AUTOBUSA SMRTI" ZBRINUTI U NIŠU: Dve putnice iz Makedonije na aparatima za disanje!

Autor: blic.rs

Hronika

17.12.2018

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve putnice iz makedonskog autobusa, koji je 16.decembra oko 1.45 časova sleteo sa kolovoza kod Leskovca i prevrnuo se, nalaze se u stanju životne ugroženosti i priključene su na aparate za disanje, dok su preostala četvorica teško povređenih putnika koji su na lečenju u KC Niš, stabilizovani i nisu životno ugroženi

RepublikaFoto: twitter.com/@RepublikaEng
Mesto nesreće

- Troje najkritičnijih pacijenata su do jutros bili na mašinama za disanje ali je jedan odvojen sa aparata jer mu se stanje poboljšalo. Dve pacijentkinje koje su i dalje na aparatima su u stanju životne ugroženosti. Jedna od njih ima tešku frakturu karlice koja je izazvala rupturu mokraćne bešike pa je ona zbog toga operisana. Sada se rade laboratorijske analize koje bi vodile ka tome da se umanji rizik od naknadnih krvarenja, a verovatno će trebati kasnije da se uradi i stabilizacija te slomljene karlice. Ona je u veoma teškom stanju, bila je u hemoragijskom šoku jer je dosta krvarila. Nju ćemo pažljivo posmatrati, kaže dr Dragiša Ljubenović, načelnik odeljenja intenzivne nege na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Prema njegovim rečima, druga pacijentkinja koja je na aparatima ima prelom kičmenog stuba na nekoliko nivoa.

- Njoj je juče stanje pogoršalo jer je osim povrede kičme došlo i do povrede kičmene moždine pa je i zbog toga priključena na mašinu za disanje. Jutros je njeno stanje bolje, stabilnija je. Pratimo njeno stanje neprekidno, možda ćemo pokušati i nju da skinemo sa aparata ako se nastavi poboljšanje. Pacijent koji ima povredu mozga je bio na mašini za disanje ali je skinut jer ima poboljšanje zdravstvenog stanja. Ostala tri pacijenta imaju povrede grudnog koša sa prelomom dva, tri ili četiri rebra bez povrede plućne maramice. Oni su u stabilnom stanju tako da možemo da kažemo da za sada imamo četiri pacijenta koji su nam na "sigurnoj strani" a za ove dve pacijentkinje koje su na aparatima se borimo da im se stanje popravi - kaže dr Lljubenović.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipčev, u pratnji gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i direktora KC Niš prof. dr Zorana Radovanovića, obišao je sinoć šestoro povređenih u Kliničkom centru u Nišu. On se zahvalio lekarima u Nišu i Leskovcu na zbrinjavanju i lečenju povređenih putnika iz Makedonije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading