"Pi*ali su mi u sunđer i nazivali me ku*vom": Jeziva iskustva nastavnika u Srbiji koji su na meti razularenih učenika

Autor: telegraf.rs

Hronika

16.12.2018

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj nastavnika u Hrvatskoj, koji je na kraju i fizički morao da se suprotstavi problematičnim đacima, otvorio je Pandorinu kutiju. Prosvetari više ne žele da ćute o teroru koji trpe kada se vrata učionice zatvore.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Psovke, uvrede, gađanje mobilnim telefonom i hemijskom, pretnje smrću - neizostavni je repertoar nasilnih i problematičnih đaka sa kojim se skoro svaki profesor u Srbiji bar jednom susreo. I ne, to nisu naivne igre poput lepljenja žvaka na stolicu, kako su školarci nekada umeli da se našale sa svojim nastavnicima.

Srozan autoritet

Problem nasilnih đaka ide dotle da pojedini profesori zbog njih otvaraju bolovanje ili beže iz škole.

- Doveli su me na ivicu nervnog sloma. Kad god bih ušla da održim čas tom odeljenju sedmaka, čekao me je pakao. Jednom su se ispi*ali u sunđer i to su mi čak i rekli kad sam ga uzela u ruke da obrišem tablu. Pljuvali su mi na stolicu i lepili žvake po njoj. Zovu me "ku*vom" i prete mi da ću, ako im dam jedinicu, videti zašto sam "ku*va" - priča ova profesorka fizike u osnovnoj školi koja je nedavno, baš zbog svega što se dešava, otvorila bolovanje.

 

Autoritet nastavnika srozan je do te mere da je s ovakvim situacijama sve teže izaći na kraj. Naročito kada se uzme u obzir da direktori škola ćute i prepuštaju nastavnicima da se sami izbore sa nasilnim i problematičnim učenicima. "Direktorka krivi mene i kaže da ja "ne umem sa decom"", žali se ova fizičarka.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, upozorava da je problem nasilnih đaka poslednjih godina eskalirao, a da direktori, zbog ugleda škole, takve probleme uporno guraju pod tepih.

Profesori piju bromazepame

- Počev od sedmog razreda osnovne škole pa do četvrtog srednje ima svega: od psovki do vikanja, napuštanja časa uz lupanje vratima, gađanje nastavnika hemijskom i lenjirom... Kolegama se dešava da im učenik kaže da će ih zapaliti ako mu daju jedinicu, unose se u lice profesorima, prete im, govore "ko te šiša"... Direktorima škola bitno je samo da se za ovakve stvari ne pročuje i prepuštaju nastavnicima da se sami izbore s tim - priča Antić.

Mnogi, dodaje on, pred čas piju bromazepane i psihički se pripremaju za ono što sledi kad uđu u odeljenje u kojem postoji nasilnik.

- Nasilje je najprisutnije u manje popularnim srednjim školama, gde postoje učenici koji to nisu želeli da pohađaju i koji su zbog toga izrazito frustrirani i nezadovoljni - napominje Antić.

 

Sokolović: Nema ozbiljnih manifestacija nasilja

Ovu tezu potvrđuje i Nebojša Sokolović, direktor ETŠ "Nikola Tesla" u Nišu. Kako kaže, probleme sa pojedinim odeljenjima u dualnom obrazovanju rešili su tek kad su učenike zainteresovali za taj program i kad su im objasnili da ih posle škole odmah čeka posao.

Ipak, direktor Sokolović nije bio raspoložen da baš mnogo priča na ovu temu.

- Iako smo većinski muška škola, mi zaista nemamo problem sa nasilnim đacima. Desi se nekad da neko opsuje nastavnika, da se ne javi u hodniku kad prođe pored nastavnika, ili da u besu ispusti mobilni telefon.... Ali, nema ozbiljnih manifestacija nasilja. Imamo dobru kulturu ophođenja učenika u školi i generalno sam zadovoljan njihovim ponašanjem - tvrdi on.

Nastavnici, s druge strane, imaju drugačije priče. Kažu da, osim podrške kolega koji su sa njima u istom sosu, niko drugi ne želi da se bavi ovim problemom. Osim kad ne dođe do toga da učenik potegne nož ili udari nastavnika, bez čega inače nijedna školska godina ne može da prođe.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading