Škaljarci likvidirali Kalezića iz osvete: Sumnjali su da je umešan u dva krvava zločina

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

07.12.2018

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istražitelji su utvrdili da iza ubistva Podgoričanina Veselina Kalezića stoji organizovana kriminalna grupa koja je bezbednosnim službama poznata kao škaljarski klan. Kako se saznaje, motiv za likvidaciju Kalezića bila je osveta!

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Veselin Kalezić

Na osnovu svih prikupljenih tragova i operativnih podataka, istražni tim veruje da je Veselin Kalezić targetiran od suparničkog klana jer su sumnjali da je učestvovao u dva zločina u Podgorici: ubistvu Ivana Nedovića (33) slučajne žrtve u pokušaju likvidacije Milića Minje Šakovića, i u ubistvu Miodraga Migija Kruščića.

Te indicije su istražitelji imali na samom početku istrage, kada su se suočili sa povezanošću Kalezića sa članovima kavačke grupe, a kasnija saznanja i provera Kalezićevih kontakata učvrstila je smer dalje policijske akcije.

Forenzički dokazi

Prikupljena saznanja, kako veruju u istrazi, biće potkrepljena forenzičkim dokazima, čije rezultate uskoro očekuju.

Izvori Pobjede iz bezbednosnih službi kazali su da je nesumjivo utvrđeno da je ubistvo Kalezića nastavak obračuna "škaljaraca"" i "kavačana" te da je Kalezić u suparničkom klanu označen kao logistika u dva zločina.

Prema tim saznanjima, Kalezić je navodio ubice Kruščića i pripremao teren za njegovu likvidaciju. Isto je, kako se sumnja, po nalogu kavčana "odradio" i 8. septembra prošle godine kada je ubijen Nedović, a ranjen Šaković, koji je bio primarna meta. Na Starom aerodromu 21. maja ubijen je Miodrag Kruščić, blizak škaljarskom klanu.

Iako istražitelji od prvog dana, znaju da iza ubistva Kruščića i Nedovića stoje članovi kavačkog klana, ova dva zločina su do danas nerasvetljena.

Pronađeni tragovi

Za razliku od prethodno opisana dva slučaja, istraga rasvetljavanja ubistva Veselina Kalezića već je dala određene rezultate. Istražitelji su pronašli brojne tragove i saslušano je više građana u svojstvu svedoka, pa se lagano sklapa mozaik.

Prema operativnim podacima, likvidacija Kalezića naručena je i plaćena u Beogradu, a egzekuciju su dogovorile osobe iz Podgorice, Kotora i Beograda, koje su povezane sa škaljarcima.

Likvidiran sa 10 hitaca

Podgoričanin Veselin Kalezić (47), koji je važio za bezbednosno interesantnu osobu, ubijen je u podgoričkom naselju Stari aerodrom sa 10 hitaca iz pištolja i pred brojnim prolaznicima koji tvrde da nisu videli ubicu.

Naime, Kalezić je bio ispred lokala "Level" kada je ubica u njegovom pravcu ispalio desetak hitaca. On je odmah nakon pucnjave podlegao povredama.

Crnogorski istražitelji sumnjaju da su u ovom ubistvu učestvovale dve osobe.

Odmah nakon ubistva, policija je blokirala širi deo grada i okolna naselja, kada su pretresali i kontrolisali kako vozila tako i građane.

 

Debeo dosije

Kalezić je ranije osuđivan i privođen za više krivičnih dela, među kojima je bacanje eksplozivne naprave (2015. godine) u Zagoriču, na kuću u kojoj je stanovala njegova bivša devojka, nakon čega je uhapšen. On je improvizovanu eksplozivnu napravu aktivirao ispred vrata u prizemlju, ali u to vreme, na sreću, niko nije bio u tom delu porodične kuće, pa u napadu niko nije povređen.

Iste godine, samo mesec dana nakon tog incidenta, Kalezić je uhapšen u centru Podgorice, jer je napao jednog pripadnika Interventnog voda policije. Sa njim u društvu je bila njegova bivša devojka, kod koje je pronađen pištolj. Do incidenta je došlo u jednom ugostiteljskom objektu u Hercegovačkoj ulici. Prema tvrdnjama očevidaca, Kalezić je tom prilikom udario komandira Interventne jedinice.

Često je bio predmet policijskih provera. Prilikom mnogobrojnih pretresa kod njega je policija pronalazila oružje i municiju u ilegalnom posedu. U februaru ove godine, pretresom njegovog stana, policija je pronašla pancir i puščani metak.

Zločini zbog kojih je Kalezić platio glavom

Škaljarci koji su ubili Kalezića sumnjali su da je organizovao ubistva Milić Minje Šakovića, prilikom čije likvidacije je slučajno ubijen Ivan Nedović, kao i zbog organizovanja egzekucije Miodraga Kruščića ove godine u Crnoj Gori.

Podgoričanin Ivan Nedović (33) je ubijen, a njegov prijatelj Milić Minja Šaković (30) teško je ranjen u pucnjavi u centru crnogorske prestonice. Pretpostavlja se da je meta napada bio Šaković, koji se dovodi u vezu sa ubistvom jednog od vođa navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem Saletom (29) oktobra prošle godine u Beogradu.

Do oružanog napada je došlo u lokalu "Auto Zete", čiji je vlasnik Nedović.

Na Šakovića i Nedovića otvorena je vatra iz automata u kafiću koji posluje u okviru mehaničarske radnje "Auto Zeta" u Podgorici. Iz izvora bliskih istrazi saznali smo da je na njih dvojicu pucao maskirani napadač, koji je ispalio rafal i pobegao. Priča se da je ubica bio suvozač u sivom BMV stranih registarskih oznaka i da je izašao iz automobila, prišao lokalu i kroz prozor zapucao na Šakovića i Nedovića.

Kamere su snimile ubicu i pomagača, ali snimak nije od koristi, jer su obojica bili maskirani. Njih dvojica važili su za osobe bliske "škaljarskom klanu".

Milić Minja Šaković ima policijski dosije za više krivičnih dela počinjenih u Podgorici i šire. Više puta je privođen zbog oružja, ali i ubistva, nanošenja teških telesnih povreda i iznuda. Nedović se, prema priči onih koji ih poznaju, nije odvajao od njega.

 

Miodrag Krušić, vlasnik podgoričke diskoteke "Bigl", likvidiran je u majku u punoj bašti lokala u Crnoj Gori, a bio je poznat po tome što se družio sa pripadnicima škaljarskog klana.

Visok, krupan, obučen u crno, s kapuljačom i silikonskom maskom preko lica - tako su očevici ubistva vlasnika poznate diskoteke, opisali napadača koji mu je u ponedeljak prišao s leđa dok je sedeo u bašti jednog restorana i u njega ispalio više hitaca.

On je u tom trenutku sedeo sa novinarkom Vijesti s kojom je tražio sastanak kako bi joj izložio problem koji je imao sa zakupljenim delom plaže Trsteno. Razgovor je prekinuo ubica koji je do restoranskog stola došao kroz prolaz zgrade, kuda je i pobegao posle likvidacije. Dok je Kruščić ustajao od stola ubica je već počeo da puca u njega.

Dok su mu se lekari borili za život, istražitelji su dobili dojavu o vozilu marke "golf" u plamenu na Ćemovskom polju. Odmah je bilo jasno o čemu je reč. Po istom receptu kao u mnogobrojnim likvidacijama koje su se dogodile proteklih godina, ubica je sa najmanje jednim pomagačem, pobegao automobilom s lica mesta, a onda ga polio benzinom i zapalio. Veruje se da su onda pobegli dalje drugim vozilom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading