ĆURUVIJINE UBICE PUŠTENE NA SLOBODU: Ipak, postoji jedna začkoljica

Autor: Tanjug

Hronika

04.08.2017

10:19 >> 08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluku kojom je početkom jula ukinut pritvor dvojici optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine Milanu Radonjiću i Ratku Romiću i određen kućni pritvor uz elektronski nadzor i vratio predmet Specijalnom sudu na ponovno odlučivanje.

Miroslav Kurak, Ćuruvijin ubica, još uvek u bekstvuRadonjić i Romić ostaju u kućnom pritvoru, do donošenja novog prvostepenog rešenja.

Portparol suda Mirjana Piljić precizirala je da je Apelacioni sud usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal, ukinuo prvostepeno rešenje zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeno rešenje doneto je uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer je izreka rešenja nerazumljiva i protivrečna sama sebi, kao i razlozima rešenja, rekla je Piljić.

Specijalni sud je 6. jula doneo ukinuto rešenje kojim je posle tri i po godine, ukinuo pritvor nekadašnjim pripadnicima Drzavne bezbednosti Radonjiću i Romiću, optuženim za krivično delo teško ubistvo.

Pritvor, u kom su bili od hapšenja 13. januara 2014. godine zamenjen im je tada blažom merom - kućim pritvorom uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu.

Pored njih u ovom slučaju za ubistvo Ćuruvije optuženi su i nekadašnji šef DB-a Radomir Marković i pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo. 

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading