HRVATI MI SMEŠTAJU JER SAM SAČUVAO SRPSKE SVETINJE: Kusovac o optužbama nemačkih vlasti

Autor:

Hronika

28.11.2018

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati srpski stručnjak bivši kustos Narodnog muzeja u Beogradu Nikola Kusovac ispitan je juče u Prvom osnovnom sudu po zamolnici suda iz Minhena, a u vezi sa 40 slika srpskih i hrvatskih umetnika koje su se našle u Nemačkoj. Ta dela je Kusovac ocenio kao autentična, dok nemački forenzičari tvrde da su u pitanju falsifikati!

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Nikola Kusovac, bivši kustos Narodnog muzeja u Beogradu

Ekspertiza

- Ja Nemce ne volim zbog svega što su nam uradili u Drugom svetskom ratu, zbog Kragujevca, Kraljeva i uništene Narodne biblioteke. Veću besmislicu nisam video od onoga što mi je danas rečeno u sudu. Mislio sam da su Nemci ozbiljniji narod. Kako oni mogu da tvrde da je neko delo falsifikat?! Sa čime mogu da ga uporede? Ja sam dao mišljenje koje nije obavezujuće za deset dela i stojim iza toga. Radim 50 godina, uradio sam mnogo hiljada ekspertiza - rekao je Kusovac za Srpski telegraf.

Tužićemo Nemačku

Advokat Nikola Nikolić, pravni zastupnik Nikole Kusovca, najavio je da će protiv Nemačke i suda te zemlje podneti tužbu.

- Kada se sve završi, podnećemo tužbu zbog narušavanja časti i ugleda Nikole Kusovca - izjavio je Nikolić.

On dodaje i da je dojava Nemcima stigla iz Hrvatske, te da zna i od koga.

- Od jednog sumnjivog galeriste, mešetara i lovca u mutnom. Hrvati odavno imaju pik na mene iz nekog razloga. Tvrdili su da sam bio u nekom kriznom štabu koji je oteo neka njihova umetnička blaga. Ta, navodno oteta, umetnička blaga su ikone iz srpskih crkava i manastira koje su sklonjene da ne bi bile popaljene - navodi on.

Kusovac: Ja sam Mihajla Petrova lično poznavao, a sada će neko iz Nemačke da mi govori da li su to njegova dela ili ne

Aukcija

Među umetničkim delima koje Nemci osporavaju su i dela Mihajla Petrova, ali i drugih umetnika, Srba i Hrvata, članova pokreta Zenitizam, koji je delovao u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji između dva rata. Početna cena kolekcije koja je ponuđena na aukciju je 170.000 evra.

- Ja sam Mihajla Petrova lično poznavao, družili smo se iako je bio stariji od mene. Pomagao sam mu u organizovanju izložbi, a sada će neko iz Nemačke da mi govori da li su to njegova dela ili ne - dodaje Kusovac

Pokret Zenitizam

Ovaj umetnički pokret nastao je posle Prvog svetskog rata, bio je blizak dadaističkom pravcu i okupljao je mlade umetnike razočarane Evropom i Velikim ratom. Zanimljivo je da je na osnivačkom sastanku dadaističkog pokreta u Cirihu u Kabareu "Volter" bio prisutan i osnivač Zenitizma Mihajlo Petrov. Neki od vrhunskih umetnika tog doba bili su bliski ovom pokretu poput Pabla Pikasa i Vasilija Kandinskog.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading