Hapšen po poternici Interpola, kokainom snabdevao pola Evrope: Evo ko je Ivan Ilić, kriminalac koji je likvidiran kod niške tvrđave

Autor: mediji, Republika

Hronika

27.11.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je u ponedeljak stigla vest o ubistvu muškarca koji izdržava kaznu u niškom Kazneno-popravnom zavodu, a koji je, u trenutku kad je likvidiran, bio angažovan na javnim radovima u blizini niške tvrđave, niko nije znao da je reč o dobro poznatom kriminalcu Ivanu Iliću (41), članu još poznatije kriminalne grupe.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Osim što je osuđivan jer je kokainom snabdevao Srbiju i Evropu, osim što je boravio u bugarskim i srpskim zatvorima, Iliću se sudilo i zbog otmice.

Prema podacima srpskih bezbednosnih službi, najjače narko-grupe u Srbiji poslednjih godina su niška i jagodinska. Oba ova klana moć zasnivaju na vezama u inostranstvu. Podrazumeva se da su svi zbog kriminalnih radnji osuđivani na višegodišnje kazne zatvora.

Borba za prevlast

U borbi za prevlast, kriminalci pribegavaju onome što jedino i znaju, a to je eliminacija vođe suparničke grupe, ranjavanje kao opomena za dug, čak i obračun sa suparnikom iz istog klana.

 

Likvidacija Ilića je školski primer upravo toga, unapred dobro smišljenog smaknuća. Na njega je pucala za sada nepoznata osoba i najverovatnije iz automatskog oružja. Nešto kasnije, u blizini je pronađen i zapaljen automobil, iz kog je izvršeno ubistvo.

 

Zbog trgovine kokainom u Srbiji i evropskim državama Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je 2013. osudio Ilića na sedam godina zatvora, čime mu je kazna smanjena za godinu dana.

 

 

Sudilo mu se posebno jer je naknadno izručen Srbiji iz Bugarske, gde je uhapšen po poternici Interpola 2012. godine. On je osuđen jer je od 28. juna do 24. jula 2011. godine, na teritoriji Srbije i više zemalja Evrope, neovlašćeno radi prodaje držao i koordinirao prenošenje kokaina.

 

Poslednji put pre ubistva u žižu javnosti dospeo je prošlog novembra kada oteo i teško povredio Marka S. (26) zbog, kako je prvo rekao, "isterivanja đavola" iz mladića.

 

Sve je, zapravo, počelo tako što je Ilić Marka zatvorio u svoj stan i držao ga pod ključem četiri dana.

"Crna reka"

Iliću, koji je osuđivan zbog trgovine kokainom, plan je bio da mladića izleči od narkomanije. Uzor mu je bio stravičan princip duhovno-rehabilitacionog centra "Crna reka" gde su zavisnici u sklopu "lečenja" prebijani lopatom, pesnicama, nogama.

Kada je Marko S. pobegao iz stana, Ilić ga je stigao na ulici, gurnuo u portu crkve i tamo mu naneo teške telesne povrede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading