Uz ovaj telefon više niko ne može da sakuplja podatke o vama

Autor: novosti.rs

Razonoda

09.10.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska bezbednosna kompanija InfoWatch Group predstavila je “pametni” telefon koji sprečava aplikacija da prikupljaju podatke korisnika.

RepublikaFoto: youtube.com/Ruptly TV
Taiga vas štiti bolje nego ijedan telefon

Uređaj nazvan “taiga” sprečava aplikacije da prate aktivnosti korisnika, posebno one koje se odnose na poslovnu komunikaciju, dokumenta, fotografije, a takođe sprečava i aplikacije da sakupljaju opšte informacije o njihovom korišćenju.

To znači da aplikacije poznate po prikupljanju podataka, kakav je Gmail, koji skenira tekstove elektronske pošte, mogu da se koriste na ovom telefonu, s tim što neće biti u mogućnosti da sakupljaju podatke, niti da šalju podatke o korišćenju telefona i ostalih aplikacija.

Iako “taiga” koristi Android operativini sistem, on je nešto izmenjen u odnosu na standardnu verziju kako bi mogao da radi u tandemu sa InfoWatch firmverom. Prvih 50.000 telefona već je dostavljeno zaposlenima u kompanijama čiji suvlasnik je država, iako telefon još nije pušten u slobodnu prodaju.

“Taiga” predstavlja poslednji primer narastajućeg tehnološkog sukoba, koji neki nazivaju i tehnološkim hladnim ratom, između SAD i Rusije.

Pre nešto više od dve nedelje američke vlasti su zabranile softver moskovske kompanije Kaspersky Lab, čija se nekadašnja direktorka Natalija Kasperski sada nalazi na čelu InfoWatch Group.

Prošlog novembra Kremlj je podržao plan da se zameni kompletan Microsoft softver u državnim ruskim službama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading