PREVARA VEKA: Botovi koriste identitete korisnika Twitter mreže!

Autor: pcpress.rs, Republika

Razonoda

29.01.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Twitter botovi i oni na drugim društvenim platformama, predstavljaju veliki problem i doprinose stvaradnju sive ekonomije. Naime, botovi koje koriste slavne ličnosti, političari i glumci ne bi bili pretnja da ne koriste identitete korisnika društvenih mreža, što dovodi do problema širokih razmera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Upravo je to razlog zbog kojeg je kompanija Devumi postala predmet istrage, budući da je javnim ličnostima i političarima, prodala preko 3, 5 miliona lažnih pratilaca, a najveći broj takvih naloga nalazi se na Twitter-u. Iako sami botovi nisu nelegalni, kompanija je ponudila i 55.000 lažnih naloga, koji su napravljeni uz pomoć informacija o pravim korisnicima.

Tu se već radi o ozbiljnoj prevari, te krađi identiteta, što je validan razlog za krivično gonjenje. Situaciju je dodatno pogoršalo to što neki korisnici od kojih su ukradene informacije nisu punoletni, te, i da su znali o čemu se radi, svakako ne bi mogli da daju pristanak za korišćenje informacija, a bez dozvole roditelja ili staratelja.

RepublikaFoto: youtube.com/RT
Twitter nalozi

Među kupcima lažnih pratilaca našle su se i poznate ličnosti kao što su John Leguizamo i Kathy Ireland, te tehnološki gigant Michael Dell, kao i, sada već kontroverzni, američki predsednik Donald Trump.

Pretpostavlja se da kupci nisu znali ništa o prirodi problematičnih profila, i da čak nisu bili upoznati sa činjenicom da se isti kupuju, te da su kupovine obavljali zaposleni koji su nameravali da povećaju uticaj svojih poslodavaca na Twitter-u i dugim društvenim mrežama, prenosi pcpress.rs.

Ovaj skandal pokrenuo je i pitanje da li Twitter kontroliše profile na svojoj platformi, te se očekuje da lažni profili budu uklonjeni, što će uticati na izveštaje o broju korisnika ove društvene platforme, ali će bitno popraviti iskustvo pravih korisnika, te smanjiti broj sadržaja koji se definišu kao spam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading