KOMPJUTER NAPRAVLJEN OD DNK: Biće brži od najboljih računara današnjice

Autor: Republika

Razonoda

18.12.2017

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru demonstrirali su kako je moguće napraviti superkompjuter koji "izvođenjem operacija raste". Naime, DNK se može iskoristiti i za više od prostora za čuvanje podataka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Magično svojstvo koje to omogućava je u korišćenju DNK kao srca računara - procesor

- Zamislite da kompjuter pretražuje lavirint i dođe do tačke gde mora da odabere jedan put - levo ili desno. Računari današnjice moraju da odaberu kojim putem će prvo ići pa tek onda da analiziraju druge rute. Naš kompjuter to uopšte ne mora, već se replicira i istražuje oba puta istovremeno te pronalazi rešenje na brži način - izjavio je profesor Rss King sa Univerziteta u Mančesteru.

Magično svojstvo koje to omogućava je u korišćenju DNK kao srca računara - procesor.

 Obični kompjuteri imaju fiksan broj čipova, dok računar koji svoje računarske operacije odrađuje korišćenjem DNK može da raste.

- Na ovaj način je omogućeno rešavanje brojnih dosad nerešivih problema - dodao je King.

Kvantni računari su, opet, drugi oblik kompjutera koji donosi slično obećanje poput DNK izdanja. Međutim, dok i ona mogu pratiti više puteva u lavirintu, ona traže određenu simetriju čime su vrlo ograničena, naglašava King.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading