NAJSPEKTAKULARNIJA SVEMIRSKA MISIJA: Musk šalje auto u kosmos!

Autor: Republika

Razonoda

03.12.2017

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik astronautičke kompanije Spejs iks najavio jednu od najspektakularnijih svemirskih misija na Mars. Prilikom prvog leta nove megarakete "Falcon Heavy" planiranog u januaru, kompanija će lansirati crveni sportski automobil "tesla roudster", saopštio je Musk na Tviteru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Elon Musk

Četrdesestogodišnji preduzetnik najavio je neobičan scenario za let: automobil će tokom leta reprodukovati pesmu "Space Oddity" Dejvida Bouvija. Ukoliko roudster ne bude uništen u eksploziji prilikom lansiranja, mogao bi da luta svemirom milijardama godina, napisao je Mask.

Njegov plan zvuči toliko neverovatno da su svemirski stručnjaci posumnjali da se šali. Mask je, međutim, potvrdio scenario. Sve do sada nije bilo poznato šta će poneti njegova superraketa. Posle višegodišnjeg odlaganja, spektakularna raketa poleteće sa kosmodroma u Floridi, odakle su kretale i misije "Apolo".

Prvi let rakete Falcon Heavy biće jedinstvena misija, čak i da nema korisnog tereta. U prvom stepenu ima neverovatnih 27 pogonskih motora, koji treba da se upale gotovo istovremeno. Nijedna američka raketa još nije imala toliko motora.

Mask je, doduše, više puta upozorio na mogućnost neuspeha prvog leta rakete Falcon Heavy zbog velikih tehničkih izazova, ali sada bar može biti siguran da će neobičan scenario imati ogroman reklamni efekat, uspeo let, ili ne.

Da bi stigao do Marsa, "tesli roudster" trebalo bi namanje godinu dana. Odatle bi mogao da odleti još dalje u beskrajno svemirsko prostranstvo. Sa težinom od oko 1,3 tone i dužinom od četiri metara, roudster ni izbliza ne dovodi superraketu do krajnjih granica njenih mogućnosti. Mask još nije objavio da li namerava da usmeri roudster u Marsovu orbitu, za šta bi bili potrebni dodatni raketni motori, ili će on samo proleteti pored Crvene planete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading