Roboti-arhitekte projektuju i grade kuće

Autor: pcpress.rs, Republika

Razonoda

07.09.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Činjenica je da živimo u vremenu vrtoglavog napredovanja tehnologije, ali priča o grupi robota koji su uradili nacrte, dizajn, te učestvuju u izgradnji trospratne kuće i dalje zvuči kao deo scenarija za neki naučno-fantastični film.

RepublikaFoto: pixabay.com
Roboti sve više zastupljeni u projektovanju i zidanju kuća za stanovanje

Jedan od robota-majstora izgleda poput džinovskog pauka, te se tako i ponaša – budući da plete armaturu od čeličnih sajli. Tako ispletene, te kompleksne, guste mreže se ispunjavaju smesom za beton, da bi se oblikovao jedan od zidova trospratnice.

Kuća je kompletno dizajnirana i sagrađena uz pomoć robota i 3D štampača, a svaki sprat je montažni. U izgradnji se koriste različite građevinske metode za svaku zasebnu sobu. Završetak radova planiran je za 2018. godinu, a takozvana DFAB kuća je deo istraživačkog programa univerziteta ETH iz Ciriha.

Testiranje mogućnosti automatizacije radova u budućnosti, te digitalnih načina proizvodnje u arhitekturi glavni su delovi ovog istraživanja, a DFAB kuća je prvi objekat u čijoj se izgradnji koriste ovakve tehnike.

Čini se da ljudske ruke uskoro neće biti osnovne alatke za izgradnju useljivih, te drugih objekata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading