SUPER ZEMLJA ZA ŽIVOT: Naučnici otkrili idealnu planetu za naseljavanje!

Autor: vijesti.me, Republika

Razonoda

11.08.2017

12:36 >> 12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa istraživanja, doktor Fabo Feng sa Univerziteta Herdfortšir, ističe da ovo otkriće predstavlja prekretnicu u potrazi za planetama sličnim Zemlji i razumijevanju neohpodnih uslova za život u poređenju sa njima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pronađena nova planeta za život

Dve planete koje kruže oko zvezde poput našeg Sunca mogle bi da budu pogodne za život, pokazalo je novo istraživanje.

Reč je o planetama koje se nalaze u blizini zvezde Tau Ceti i deo su sistema planeta čija je veličina slična našoj. Istraživači ističu da bi to moglo da znači da ćemo uskoro pronaći i druge planete pogodne za život, prenosi B92.


Blizina planeta i njihova sličnost sa Zemljom znači da bi najzad mogle da budu novi dom za ljude, tvrde astronomi i dodaju da bi to ujedno mogla da bude rizična ekspedicija. 

Čini se da je zvezda okružena ostacima nebeskih tela, zbog čega naučnici pretpostavljaju da su planete često na udaru asteroida i kometa. 


Zvijezde poput Sunca daju najveću nadu za pronalaženje planeta izvan Sunčevog sistema na kojima bi život bio moguć. Tau Ceti, omiljena destinacija pisaca naučne fantastike, veoma je slična Suncu i po veličini i po svetlosti. 

Poput Sunca, ona ima zonu oko sebe sa uslovima pogodnim za život. U toj zoni, temperature nisu previše visoke ili suviše niske, već su upravo takve da je postojanje vode u tečnom stanju moguće. 

Nijedna od dve pronađene "Super-Zemlje" ne leži u centru spomenute zone. Orbita jedne smeštena je na unutrašnjoj granici, a druge na spoljašnjoj. 

Koautor, doktor Miko Tuomi ističe da im je novija tehnika omogućila da naprave razliku između svetlosnih signala uzrokovanih prisustvom planeta i zvezdanih aktivnosti. 

- Bez obzira na to kako gledamo na zvezdu, čini se da postoje najmanje četiri planete koje se kreću po svojoj orbiti, dodaje Tuomi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading