Smartfoni s Androidom šalju Googleu lokaciju korisnika

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

26.11.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina smartfona s operativnim sistemom Android prikuplja podatke o lokaciji korisnika i šalje ih kompaniji Google, a to se dešava čak i kada su lokacijske usluge isključene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kompanija Google je u odgovoru Quartzu tvrdila da se pomenute informacije ne čuvaju i ne zadržavaju, kao i da će Android biti nadograđen kako bi se rešio sporni slučaj

Portal Quartz objavio je da smartfoni s Androidom sakupljaju podatke o obližnjim repetitorima i dele ih s Googleom. Jedan privatni advokat koji se bavi slučajevima vezanim za privatnost rekao je da je reč o "izdaji" korisnika. 

Kompanija Google je u odgovoru Quartzu tvrdila da se pomenute informacije ne čuvaju i ne zadržavaju, kao i da će Android biti nadograđen kako bi se rešio sporni slučaj. 

Problem se odnosi na sve uređaje s operativnim sistemom Android kod kojih aplikacija Google Play Services radi u pozadini. Ova aplikacija je neophodna za pristup mnogim aplikacijama, i pretežno je standarno instalirana. 

Quartz je ustanovio da smartfoni sakupljaju adrese repetitora, niz podataka korišćenih za identifikaciju individualnih repetitora i da ih šalju Googleu. Ovi podaci mogu da se iskoriste za određivanje lokacije korisnika uređaja. 


Smartfoni rade isto, čak i ako se isključe lokacijske usluge, pa i u slučaju kada se SIM kartica ne nalazi u njima. Opcija za deaktivaciju ovog procesa ne postoji. 

Google je priznao da je sakupljao adrese repetitora tokom prethodnih 11 meseci kao dodatni signal, kako bi dodatno poboljšao brzinu dostavljanja poruka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading