UPOZORENJE! AKO KORISTITE PLATNE KARTICE MOŽDA STE BAŠ VI SLEDEĆI! PKS izdao hitno saopštenje

Autor:

Biznis

18.06.2024

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klijenti banaka masovno dobijaju lažne poruke da ažuriraju svoje podatke

UPOZORENJE! AKO KORISTITE PLATNE KARTICE MOŽDA STE  BAŠ VI SLEDEĆI! PKS izdao hitno saopštenje

Foto: Shutterstock

Privredna komora Srbije (PKS) izdao je važno upozorenje za sve korisnike platnih kartica.

Sve su češći slučajevi u kojima klijenti banaka dobijaju poruke, navodno u ime svoje banke, sa zahtevom da hitno ažuriraju podatke o računu, kartici ili druge informacije. Takve poruke su uvek zlonamerne i imaju za cilj kompromitaciju i zloupotrebu podataka klijenta.

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS upozorava da na takve poruke nikada ne treba odgovarati niti postupati po instrukcijama koje se u poruci dobiju.

Banke od svojih klijenata nikada neće tražiti da na ovaj način verifikuju svoje naloge za digitalno bankarstvo, dostave podatke o platnoj kartici, niti će pretiti blokiranjem računa, naloga ili kartica ukoliko klijent ne preduzme navedene korake.

Za sva pitanja, sumnje i nedoumice uvek prvo kontaktirajte svoju banku poznatim i proverenim kanalima komunikacije, naglašava se u saopštenju. Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS nastaviće i u narednom periodu intenzivne aktivnosti na polju prevencije.

Foto: shutterstock

 

-Naša posvećenost bezbednosti korisnika ostaje nepromenjena, a u tom smislu nastavićemo da razvijamo i implementiramo nove strategije i mere zaštite- ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je neophodna i opreznost i odgovorno ponašanje korisnika prilikom korišćenja platnih kartica i onlajn bankarstva, što će dodatno doprineti smanjenju rizika od zloupotreba. Upućen je i apel korisnicima da budu oprezni i da ne dele svoje poverljive podatke putem neproverenih kanala.

-Zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za sve korisnike platnih kartica i digitalnog bankarstva. Vaša sigurnost je naš prioritet- naglašava se u saopštenju Foruma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading