NE POSTOJI NIJEDNA PRAVNA PREPREKA ZA TRGOVINU! Zeleni pasoš za srpski litijum: Izvozi se u Evropu samo ako se čisto rudari

Autor: Promo

Biznis

18.06.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metal budućnosti mora da se iskopava u skladu sa strogim ekološkim pravilima ili neće imati kupca

NE POSTOJI NIJEDNA PRAVNA PREPREKA ZA TRGOVINU! Zeleni pasoš za srpski litijum: Izvozi se u Evropu samo ako se čisto rudari

Foto: youtube.com/Projekat „Jadar“

Evropi su neophodne velike količine litijuma, uključujući i onaj iz bogatog nalazišta u našoj zemlji, ali ga neće uvoziti ako se rudarenjem prekrše zakoni i stroga ekološka pravila EU. Zato je bespredmetna svaka rasprava o tome da li će rudarenje litijuma ugroziti životnu sredinu u Srbiji. Odgovor iz Brisela je jasan - neće jer litijum u Srbiji mora da se rudari u skladu sa zakonima Unije, inače neće imati kupca u EU i ceo posao će biti uzaludan.

Ovo je suština objašnjenja Johane Bernsel, portparolke Evropske komisije (EK) za unutrašnje tržište, industriju odbrane, svemir, obrazovanje, mlade, sport i kulturu. Ona iznosi nedvosmislan stav EK o projektu "Jadar" u Srbiji, posebno u pogledu zaštite životne sredine.

SVE PO PRAVILIMA

- Na nacionalnim vladama je da donose odluke o određenim industrijskim projektima i da stvaraju ekonomske prilike. A EU očekuje da zemlje kandidati zasnivaju svoje odluke na važećem regulatornom okviru i praksama usklađenim s ekološkim pravilima EU, posebno u oblasti upravljanja otpadom i vodama i učešća javnosti u procesu donošenja odluka - naglašava Johana Bernsel.

Pritom ona ističe da joj nije poznata nijedna izjava zvaničnika EU da postoje pravne prepreke za trgovinsko partnerstvo EU i Srbije u vezi s litijumom, kao ni drugim kritičnim sirovinama.

Republika

Foto: youtube/printscreen/EU Debates | eudebates.tv

Johana Bernsel

- Potpisivanje pisma o namerama od 22. septembra 2023. o strateškom partnerstvu između EU i Srbije o kritičnim sirovinama i baterijama predstavljalo je važan korak ka stvaranju održivog i konkurentnog ekosistema elektronske mobilnosti u Srbiji. Na osnovu Pisma o namerama, EK predlaže uspostavljanje protokola o saglasnosti između EU i Srbije kojim se uspostavlja strateško partnerstvo o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima - pojašnjava Johana Bernsel.

NAUKA KAŽE DA JE ISKOPAVANJE BEZBEDNO

"Rio Tinto" je već objavio radne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koje potvrđuju da se projekat "Jadar" može bezbedno realizovati u skladu s najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU. Ti dokumenti trebalo bi da otvore argumentovanu javnu raspravu o planiranom podzemnom rudniku litijuma i borata, koji Srbiji može da donese veliku ekonomsku korist i dovede je među države koje će odigrati ključnu ulogu u zelenoj tranziciji.

Dokument je zasnovan na istraživanju više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora s više od 10 fakulteta. Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se projekat "Jadar" može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

Nacrti objavljenih studija rezultat su ukupno šest i po godina rada, tokom kojih je sprovedeno više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke. Objavljivanje nacrta studija na 2.000 stranica ne predstavlja početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu koji predviđa zakon Republike Srbije.

Prema njenim rečima, u EU postoje litijumski projekti u različitim fazama zrelosti u određenom broju država članica, naročito u Austriji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj.

Maroš Šefčovič ohrabruje: Pregovori u završnoj fazi

Zakon je u EU svetinja i mora da se poštuje, a nedavna izjava evropskog komesara za "Zeleni plan" Maroša Šefčoviča ohrabruje da bi projekat "Jadar" zaista mogao da bude ekološki prihvatljiv. On je potvrdio da se može očekivati zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje EU kritičnim sirovinama iz Srbije i da su pregovori ušli u završnu fazu. Naime, EU i Srbija su prošlog septembra potpisale pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje, upravo na kritičnim lancima snabdevanja

SUŠTINSKI ZNAČAJ

Povodom perspektive projekata vezanih za litijum i druge kritičnih sirovina u EU, nameće se pitanje kad bi prvi rudnik mogao biti otvoren na osnovu CRMA (Zakona o kritičnim sirovinama).

- Litijum je materijal od suštinskog značaja za proizvodnju baterija i uspešnu transformaciju automobilske industrije. Smatra se strateškom sirovinom prema novom zakonu o kritičnim sirovinama. Od 2020. Komisija (EK), zajedno s članicama, prati održive ili potencijalno održive projekte koji se odnose na kritične sirovine u EU - ukazala je Johana Bernsel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading