POBEDIO NA EUROSONGU U ZAGREBU, BIO AUTOR LEGENDARNIH ŠLAGERA, A EVO ŠTO GA UKRAJINCI NISU HTELI U KIJEVU! Toto Kutunjo je umro danas, ali je još za života stekao status LEGENDE!

Autor:

Zabava

22.08.2023

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski pevač, muzičar i tekstopisac Toto Kutunjo preminuo je u osamdesetoj godini, javili su italijanski mediji. Čuveni Toto preminuo je u bolnici u Milanu, gde je bio na lečenju.

POBEDIO NA EUROSONGU U ZAGREBU,  BIO AUTOR LEGENDARNIH ŠLAGERA, A EVO ŠTO GA UKRAJINCI NISU HTELI U KIJEVU! Toto Kutunjo je umro danas, ali je još za života stekao status LEGENDE!

Foto: Profimedia

Italijanski pevač, muzičar i tekstopisac Toto Kutunjo preminuo je u osamdesetoj godini, javili su italijanski mediji. Čuveni Toto preminuo je u bolnici u Milanu, gde je bio na lečenju.

Vest je za italijansku agenciju Ansa potvrdio njegov menadžer Danilo Mancuso, koji je rekao da se "pevaču nakon duge bolesti poslednjih meseci stanje pogoršalo".

Salvatore Toto Kutunjo rođen je 7. jula 1943. u Fozdinovu, u severnoj Toskani. Njegov otac je bio vojnik sa Sicilije, a majka iz Toskane. Nedugo potom su se naselili u La Speziji. Tokom detinjstva, učio je da svira bubnjeve, gitaru, klavir i saksofon. Svoju muzičku karijeru je počeo kao bubnjar, ali je kasnije osnovao sastav Toto e i tati koji je izvodio njegove pesme, a 1971. godine se oženio Karlom i preselio u Milano.

Republika

Foto: Profimedia

Toto Kutunjo

 

Učestvovao je sa uspehom u brojnim izdanjima Muzičkog festivala u Sanremu i pobedio predstavljajući Italiju na Pesmi Evrovizije 1990. u Zagrebu sa pesmom Insieme: 1992.

Kutunjo je autor nekoliko legendarnih šlagera, kao što su L'Italiano i Mediterraneo.

Tokom 1970-ih je pisao tekstove pesama za Adrijana Čeletana, Dalidu (Monday Tuesday), Mirej Matjo, Mišela Sardua (En chantant), Džonija Holideja, Arvea Vilarda, Žerara Lenormana u Francuskoj, Domenika Modunja, Điljolu Činkveti i Ornelu Vanoni u Italiji.

Među pesmama koje je pisao za popularnog franko-američkog pevača Džoa Dasena su i neki od njegovih najpoznatijih, poput L'été indien, Et si tu n'existais pas i Le Jardin du Luxembourg (sa Vitom Palavičinijem). Kutunjo 1975. godine osniva sastav „Albatros“, sa kojim je prvi put učestvovao na Festivalu u Sanremu 1976, osvojivši treće mesto sa pesmom Volo AZ504. Samostalnu karijeru je započeo 1978. Festival u Sanremu je osvojio 1980. sa pesmom („Samo mi“) (ital. Solo noi), a drugo mesto zauzeo čak šest puta. Toto Kutunjo je na festivalu u Sanremu učestvovao 13 puta, od čega dva puta sa "Albatrosom“:

Republika

Foto: Profimedia

Toto Kutunjo

 

Toto Kutunjo je predstavljao Italiju na Pesmi Evrovizije 1990. u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski“ sa svojom pesmom Insieme: 1992, emotivnom mediteranskom pesmom u čast ujedinjenja evropskog kontinenta. 

Prateće vokale Kutunju je pevao jugoslovenski sastav „Pepel in kri“, koji su i sami učestvovali na Pesmi Evrovizije 1975. Toto je nosio belo odelo, pesma je izvedena 19. po redu, a orkestrom je dirigovao Đani Madonini. Zajedno sa Činkveti, Kutunjo je vodio program Pesme Evrovizije 1991. u Rimu. Toto je vodio i nekoliko televizijskih emisija. Do 2005. godine, Toto Kutunjo je prodao više od 95 miliona nosača zvuka.

Grupa ukrajinskih muzičara pokušala je 2019. godine da ga spreči da nastupi u Kijevu rekavši da je ruski simpatizer poput kolege veterana, južnoitalijanske zvezde Al Bana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading