SLAVKO ŠTIMAC: NE ŽELIM DA IGRAM NEGATIVCE

Autor:

Zabava

25.09.2018

15:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon filma "Dobrica" nema sumnje da Štimca prate uloge dobrih ljudi. Njemu to i godi jer, kaže, ne vidi svrhu nasilja

RepublikaFoto: youtube.com/Veče sa Ivanom
Večiti dobrica: Slavko Štimac

U srcima publike Slavko Štimac će uvek biti onaj dobri deran kakve je igrao u omiljenim domaćim filmovima i serijama. Ipak, Slavko je u međuvremenu postao naš glumački bard, a svojih prvih koraka prisetio se sa publikom Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE. Dok iščekujemo nastavak dogodovština mudrog forenzičara iz "Ubica" i novu sezonu u Zvezdara teatru, Štimac otkriva anegdote od početka karijere do danas.


BITI SVEŽ I PRIZEMAN

- Za glumca je najdragocenije da ima emociju kojoj se veruje i da ostane svež, a kao čovek - da sačuva ljudskost i da bude na zemlji - poručio je Štimac.

Za njega su najznačajnije uloge one koje tek treba da dođu, a pred leskovačkom publikom je ponovio da se prva desila slučajno.
RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Životinje ga pratile od filma do filma: Štimac u "Vuku samotnjaku"

- Tražili su autentičnu decu koja bi igrala u filmu "Vuk samotnjak", čija se radnja dešavala u Lici. Odabrali su nas 20-30, napravili su uži izbor i onda su u hotelu na Plitvičkim jezerima napravili ono za šta danas kažu kasting. Imali smo duže razgovore s rediteljem Obradom Gluščevićem i posle su mi samo saopštili da su me odabrali za glavnog dečaka - prisetio se Štimac.

Glumac kroz osmeh dodaje da su ga, ispostaviće se, životinje pratile od početka. Odmah po "Vuku samotnjaku", naime, snimao je sa italijanskim rediteljem film "Ratko i medved", a onda je u "Podzemlju" kadrove delio s majmunom.

- S majmunom je najteže raditi jer ne možete predvideti kako će uraditi scenu, ne možete ga dresirati. Koristili smo se zato raznim trikovima, čak smo stavljali sirov krompir ispod mene kad je trebalo da me češka po stomaku. Bilo je, naravno, scena kad bi sve uradio normalno, kad bi odreagovao kao čovek, ali nije moglo da se uradi mnogo dublova. Imao sam dosta tešku ulogu i mucao sam i svaki dubl je trebalo da bude prepun emocije, pa bi se dešavalo da sve uradim, a majmun se samo okrene i išeta - naveo je Štimac.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Slavko i najkomplikovaniji "kolega"


Slavko je izuzetnu ulogu ostvario i u filmu "Život je čudo", a saradnju s Kusturicom je ostvario u njegovom debitantskom ostvarenju "Sjećaš li se Doli Bel", koji je trijumfovao u Veneciji.
- Nisam bio na festivalu jer sam bio u vojsci u Ljubljani, a Emir je, mislim, bio na dan jer je otišao u vojsku pošto je završio montiranje filma. I sećam se da sam ga ispratio u vojsku, bio sam na toj projekciji organizovanoj za ekipu, pa smo zajedno iz Sarajeva ovamo pošli, služio je u Beogradu na Banjici - dodao je naš proslavljeni glumac.

LAKO JE NAPRAVITI LOM

Dešavalo mu se da ga zbog "Podzemlja" i u Americi, i to stranci, prepoznaju na ulici; u domovini pak popularnost je stekao već "Salašom u malom ritu", a usledili su "Specijalno vaspitanje", "Varljivo leto"... Posle filma "Ime Dobrica, prezime nepoznato" mnogi su rekli da u karijeri nije upisao negativni lik.
- Možda ide s godinama, ali ja i ne volim da gledam filmove u kojima je uključeno nasilje, filmove o morbidnostima i iščašenjima. Ne vidim razlog da se o tome rade filmovi, pa tako da i nemam želju za tim da igram negativce. Lakše je napraviti scenu sa razbijanjem ogledala i rušenjem svega po stolu i vrištanjem. Onda će svi reći kako je dobro odigrao, ali ona tanana i prefinjena emocija, kontakt koji glumci ostvaruju, to je teže i značajnije - zaključuje Štimac.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading