Autor skulpture koja je izazvala skandal MIKI I PAJA SU MOJ UMETNIČKI IZRAZ

Autor:

Zabava

22.08.2018

06:05 >> 19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preuzimam punu odgovornost za svoje delo kao umetnik i ni na koji način nisam imao nameru da omalovažim bilo koga, već je moje delo isključivo moj umetnički izraz, ističe Milorad Stajčić, autor dela koje je izazvalo kontroverze u srpskoj dijaspori, ali i u domaćoj javnosti.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Stajčić: Nisam hteo nikoga da omalovažim, poštujem umetničku i duhovnu vrednost ikone Belog anđela

Njegova skulptura koja jasno asocira na seksualni čin dvojice omiljenih dečjih junaka bila je, naime, postavljena u izlogu Kulturno-informativnog centra Srbije (KIC) u Parizu, ispod fotografije Belog anđela iz manastira Mileševa koja se nalazi na ulazu te ustanove. Nakon pisanja medija, Ministarstvo kulture i informisanja juče je saopštilo da su Diznijevi junaci "u nezgodnoj pozi" uklonjeni.

- Meni je rečeno da je skulptura premeštena u drugi deo galerije, a umesto nje stavljena druga skulptura bliže izlogu, što je korektno s obzirom na to da je ovo izložba pet autora i da svako od njih treba da bude podjednako zastupljen. Verovatno bih ja bio licemer ako bih rekao da se osećam loše zbog tog premeštanja. Praksa je pokazala da cenzura najčešće ima pozitivne efekte po umetnika - kaže Stajčić na početku razgovora za Srpski telegraf.


*Kakve veze imaju bespolna bića Miki i Paja u delikatnoj pozi sa srpskom kulturom?
- Imaju veze sa savremenom srpskom umetnošću, a u ovoj galeriji se povremeno organizuju izložbe koje promovišu trenutno stanje na srpskoj umetničkoj sceni. Kao i mnogi drugi, i ja sam odrastao uz Diznijeve crtane filmove i njegove junake u kojima sam našao inspiraciju za svoj vizuelni i kritički izraz. Takođe, sama provokacija je legitiman umetnički izraz i svojstvena je najpoznatijim savremenim svetskim umetnicima. Iskreno verujem da ovaj događaj nema nameru da ugrozi stvaralačke slobode savremenih umetnika u našoj zemlji, čiji umetnici su u svom izrazu uvek bili originalni, provokativni, direktni i od kojih su mnogi stekli svetska priznanja za svoj rad.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Miki i Paja u delikatnoj pozi...

*Vaša zamisao i poruka su?
- Moja umetnost postavlja pitanja. Često se bavim ozbiljnim društvenim temama iz svog okruženja, koje zatim prikazujem u formi crtanog filma. Da bi nešto bilo umetnost, mora otvoriti prostor za različita tumačenja.


*Ovo nije prvi put da provocirate.
- Moj umetnički izraz obiluje simbolikom iz oblasti potrošačkog društva i pop kulture, najčešće sa elementima humora i provokacije. Neki moj utopistički cilj je da svet učinim boljim mestom za život čoveka, oslobađajući ga od predrasuda i strahova koji su utemeljeni u društvenim, političkim i kulturološkim dogmama i ideologijama današnjice. Osim kroz skulpturu, izražavam se putem raznih instalacija, fotografije i performansa.

*Šta ste pomislili kada ste čuli "skandalozna skulptura kraj Belog anđela"?
- Zapitao sam se da li je replika Belog anđela iznad ulaznih vrata galerije odgovarajući argument za odlučivanje šta sme da stoji u izlogu galerije. Ova ikona se ne nalazi u postavci aktuelne izložbe, već je deo spoljne fasade i kao takva ne komunicira sa sadržajem unutar galerije, koji je promenljiv i odgovara na različite teme. Inače, veoma poštujem umetničku i duhovnu vrednost ikone Belog anđela i smatram je vrhunskim dometom srpskog srednjovekovnog slikarstva.


*Jesmo li kao društvo pozvani da morališemo i kako reaguje publika u Francuskoj?
- Mislim da Srbija mora još dosta da radi na razumevanju i promociji savremene umetnosti ako mislimo da se u toj oblasti približimo zemljama iz okruženja. Moj utisak je da je publika u Francuskoj odlično reagovala na izložbu s obzirom na to da je stigla informacija da je najposećenija u kulturnom centru u proteklih nekoliko godina. Takođe sam imao samo najlepša iskustva tokom i posle otvaranja izložbe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading