RAMBO KAO MOCART Opera megacara premijerno u Kotoru

Autor:

Zabava

11.07.2018

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komponovanje i pisanje liberta za 30 i kusur muzičara, hor i sopran bilo je komplikovanije nego što sam mogao da sagledam, kaže muzičar uoči premijer zakazane za 13. jul ispred Katedrale svetog Tripuna.

RepublikaFoto: Promo foto
Rambo Amadeus: Poziv razumeo da malo manje budem Rambo, a malo više Amadeus

Don Brankovi dani muzike u okviru ovogodišnjeg izdanja KotorArta počeće 13. jula ispred Katedrale svetog Tripuna i to premijerom muzičkog dela „Pasija po Steli", koje je za festival po narudžbini komponovao multimedijalni umetnik Antonije Pušić. Megacar Rambo Amadeus pojaviće se i u ulozi naratora, a kako je sam izjavio, komponovanje i pisanje libreta "za 30 i kusur muzičara, hor i sopran" bilo je komplikovanije nego što je mogao da sagleda.


ŽELIM JOŠ PRILIKA


- Moje uzbuđenje je dodatno povećano time što i sam tumačim ulogu Kruzera, napisanu kroz negativni karakter koji doživljava transformaciju i pretvara se u dobrog momka. S obzirom da čitav život kroz svoju muziku improvizujem, disciplinovano čitanje sopstvenih nota se ispostavilo kao dodatna teškoća. Naposletku, sa zahvalnošću sam prihvatio porudžbinu KotorArta i razumeo ga kao izazov i poziv da malo manje budem Rambo, a malo više Amadeus. Pored ogromnog posla i uloženog napora mogu samo sebi da poželim još ovakvih prilika, jer iako je Rambo u meni muzički nepismen, Amadeus kroz ovakve poslove pliva kao riba u vodi - izjavio je Rambo, a prenose crnogorski mediji.

Život i stradanje nedužne morske zvezde sa dna Bokokotorskog zaliva u stalno novim životnim okolnostima koje joj nameće čovek, tehnološki razvoj i potreba za novcem glavni su elementi libreta, a Rambo kaže da bi posao bio nemoguća misija da nije bilo asistenta - Matije Anđelkovića, diplomiranog kompozitora.


DVORIŠTE KOMŠIJE


- Rambo Amadeus pokazao se kao sasvim autentičan autor umetničke muzike i nadam se da ćemo sarađivati opet. Činjenica što sam detinjstvo provela u njegovom prvom komšiluku, preskačući lastiš sa devojčicama i vireći u njegovo dvorište, čekajući kad će da se pojavi, moju maštariju iz mladosti pretvorilo je u pravu umetničku saradnju dva zrela odrasla čoveka i umetnika, koji se ni sada, pored svojih porodičnih obaveza, ne libe da se zabave na sasvim poseban način, uz fenomenalnu muziku. Ono sto me čini jos srećnijom je to sto ću pevati u Kotoru, gradu u kojem sam provela nalepše srednjoškolske dane - istakla je sopran Natalija Radić, koja tumači lik Stele.


Kompoziciju će izvoditi festivalski orkestar KotoraArta pod dirigentskom palicom maestra Premila Petrovića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading