Dokumentarci na klik

Autor:

Zabava

11.07.2018

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda od danas imaju mogućnost da besplatno gledaju najatraktivnija ostvarenja savremene svetske dokumentaristike koja su prikazana na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Belodks u prethodnih nekoliko godina.

RepublikaFoto: Promo/Courtesyshowofforce
Detalj iz filma "Marina Abramović.Umetnik je prisutan"

Sa brojem članske karte korisnici mogu pristupiti videoteci onlajn ili filmove gledati direktno u bibliotekama. 

Trenutno je korisnicima biblioteka dostupno 16 filmova, a prema rečima selektora Igora Stanojevića, nastojali su da to bude reprezentativna selekcija, presek svetske dokumentaristike i da svi filmovi imaju edukativnu i informativnu funkciju, te tako govore o značajnim institucijama i ličnostima.

Među naslovima su sada i "Marina Abramović. Umetnik je prisutan" Metjua Akersa, "Sonita" Roksare Gemagami, "Gabo: Magija realnosti" Džastina Vebstera, "Pariska opera" Žan-Stefana Brona, "Ne opiri se" Krejga Atkinsona i "Žena i glečer" Odrijusa Stonisa. 

Ponuda će od septembra, kako je najavljeno, biti obogaćena filmovima iz programa ovogodišnjeg festivala.

Pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda Marjan Marinković naglašava da je trend u čitavom svetu da biblioteke prtužaju najširi mogući spektar usluga, te tako biblioteka u jednom malom planinskom mestu u Grčkoj čak ima i muzički studio. On je, takođe, ukazao na značaj biblioteka, koje su kulturni centri svakog mesta i ima ih i u najmanjim opštinama u Srbiji, a njihove prednosti su solidna infrastruktura i kvalitetan ljudski resurs.

RepublikaFoto: Promo
Multimedijalni odeljak u Narodnoj biblioteci Srbije

Biblioteka grada Beograda, prema njegovim rečima, već ima više onlajn usluga - od elektronskog kataloga, preko portala "Šta da čitam" do digitalne biblioteke sa zbirkom stare i retke knjige, a sada projektom Ava Doc proširuju svoje usluge i pokazuju šta biblioteke sve mogu da ponude svojim korisnicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading