Beograd je od danas centar umetničkog sveta

Autor:

Zabava

09.07.2018

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosimo. Nadam se da će vam ovaj kongres omogućiti da vidite Beograd i Srbiju onako kako je mi uvek vidimo - kao živu, multikulturnu zemlju na raskrsnici istoka i zapada, kao riznicu kulturnog bogatstva i baštine - istakla je Ana Brnabić, koja je danas poželela dobrodošlicu za više od 1.000 profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišnih i izvođačkih umetnosti iz celog sveta.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Brnabić i Ivana Vujić u Narodnom pozorištu

Prvi put Beograd je domaćin Svetskog kongresa Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR), a tim povodom u srpskoj prestonici do 13. jula boraviće više od hiljadu profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišnih i izvođačkih umetnosti iz 54 zemlje!

Skup će biti prilika i da se otvore mnoga značajna pitanja, između ostalih, kako su teatar, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na teme egzila, raseljavanja, različitosti - kroz istoriju do naših dana, a danas se na otvaranju kongresa u Narodnom pozorištu učesnicima obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosimo. Nadam se da će vam ovaj kongres omogućiti da vidite Beograd i Srbiju onako kako je mi uvek vidimo - kao živu, multikulturnu zemlju na raskrsnici istoka i zapada, kao riznicu kulturnog bogatstva i baštine. Verujem da ova vrsta kulturne razmene, ova kulturna diplomatija, ne samo što nam omogućava da učimo jedni od drugih i da se razvijamo kao pojedinci već i da cenimo naše razlike i identitete i razvijemo međusobno poštovanje i bolje načine za saradnju. Nadam se, kada budete odlazili iz naše zemlje, da će vas istinski inspirisati naša kultura, umetnost i naš narod - poručila je premijerka.

Predsednica Vlade je podsetila da Kongres organizuje Fakultet dramskih umetnosti, koji ove godine slavi 70. godišnjicu, čestitajući profesorki Ivani Vujić i dekanu Milošu Pavloviću na osvajanju kandidature za Kongres u tesnoj trci sa velikim konkurentom Šangajem.

- Uverena sam da su nauka, umetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja, a mi, kao vlada, predano smo radili da stvorimo okruženje u kojem se kultura, kreativnost i kritično mišljenje neguju i cene - dodala je Brnabićeva.

RepublikaFoto: Tanjug
Do 13. jula Beograd je domaćin za više od 1.000 pozorišnih profesionalaca

Na otvaranju je baletski umetnik Dejan Kolarov izveo performans Ivane Vujić iz kompoziciju "Leskovački zvižduk".

- Naš san je stvarnost! Posebna mi je čast što se kongres održava u Beogradu baš kada se obeležava 150 godina Narodnog pozorišta. Mi ovde odajemo počast scenskim umetnicima od A do Z. Mi se ovde bavimo anatomijom ljudskog bića, a spoznajući anatomiju ljudskog bića mi možemo da lečimo i da je menjamo. Posebno sam ponosna na svoju prijateljicu, premijerku Anu Brnabić što je hrabro stala iza nas. Znate, danas niko neće da stoji iza bilo koga! - istkla je Ivana Vujić, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i predsednice Organizacionog odbora kongresa, u kome učestvuje i 80 volontera iz celog sveta, od Meksiko Sitija do Jagodine.

Predsednica IFTR dr Džin Grejem-Džouns na srpskom je poželela dobrodošlicu učesnicima i dodala da je počastvovana što je podelila scenu sa premijerkom Srbije, naglasivši da je neverovtano imati takvu podršku za organizaciju kongresa. Džouns je podsetila i na to da se Kongres organizuju svake četvrte godine i da se posle 26 godina vraćaju u Centralnu i Istočnu Evropu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading