PETODNEVNI KONGRES U BEOGRADU!

Autor:

Zabava

06.07.2018

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR) održaće se od 9. do 13. jula u Beogradu, a tim povodom u srpskoj prestonici boraviće više od 1.000 teoretičara, biće održano blizu hiljadu predavanja, a u okviru pratećeg programa strani i domaći umetnici izvešće predstave i performanse.

RepublikaFoto: plakat
Tokom petodnevnog kongresa u Beogradu, biće održan niz radionica, performansa i predstava.

U okviru 980 predavanja učesnici će se baviti temom "Pozorište i migracije - pozorište, nacijua, identitet između migracija i nekretanja" i razmatrati kako su pozorište, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja i drugosti kroz istoriju i danas, kako se proces migracije oblikovao i preoblikovao u političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim delima.

Na kongresu će učestvovati najpoznatiji svetski teoretičari i praktičari kao što su dr Marvin Karlson i dr Džin Grejem Džons (SAD), dr Bišnuprija Dat, (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija) Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), dr Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile), dr Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), dr Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), dr Kristofer Balme (Nemačka), dr Stiven Vilmer (Irska), dr Boris Dausa Pastor (Španija).

Svečano otvaranje konresa biće upriličeno 9. jula na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu gde će govoriti premijerka Ana Brnabić, predsednica Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja Džin Graham Džons i Predsedavajuća Organizacionog odbora Ivana Vujić.

Tokom petodnevnog kongresa, u Beogradu će biti održan niz performansa, radionica i predstava.

Najavljeno je izvođenje performansa: "Susreti sa Hamletom" u izvođenju englesko - belgijske trupe "The Crew", "(Ne)Dodirnuto" britanske umetnice Anđele Vudhaus, kao i performans indijskih umetnika Aste Gandi i Ankuša Gupte "Mi žene //: Pozor".

Takođe je najavljena projekcija dokumentarnog filma "Santiago (en) Vivo" čileanske rediteljke Marsele Oteise, kao i predstava "#14 Skyline" pozorišta "KonicLab Thtr" iz Barselone.

Gosti će moći da pogledaju predstave  "Dis_Sylphide" trupe "Per.Art" iz Novog Sada, "U ime gospoda" pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, kao i Macbeth u 4:48" reditelja Aleksandra Dunđerovića.

Publiku očekuje i izložba "Pričam ti priču...iglom i koncem" autora Tončija Vladisavića, ali i  "show-case" domaćih predstava različitog žanra koje se spremaju u Beogradu.

U organizaciju je uključeno i 80 volontera iz celog sveta, od Meksiko sitija do Jagodine.

Grad Beograd je za organizaciju kongresa izdvojio dva miliona dinara, a ministarstvo kulture i informisanja pet miliona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading