OPANAK ZA GINISA

Autor:

Zabava

21.06.2018

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Oslikajmo opanak" naziv je akcije UdruŽenja likovnih umetnika Srbije (ULUS) koja poČinje u ponedeljak 25. juna ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić", a sa idejom da tokom narednih sedam dana okupi decu zainteresovanu da ukrase skulpturu opanka koja bi po dimenzijama 6,35x4x2 metra mogla ući i u Ginisovu knjigu rekorda.

RepublikaFoto: ST/promo foto
6,35 metara duga skulptura

DEČJA MAŠTA

- Ideja je da deca oslikaju donju zonu opanka, da intervenišu i ispolje svoju maštu i kreativnost na jednoj savremenoj skulpturi koja je nastala predimenzioniranjem tradicionalnog odevnog predmeta, nacionalnog brenda i mita. Prijatelj akcije ULUS je prodavnica boja i lakova "Pulena", pa će deca imati na raspolaganju mnoštvo materijala kako bi na najrazličitije načine iskazala svoja promišljanja na temu jednog tradicionalnog elementa - kaže Miodrag Rogan, akademski vajar i predstavnik našeg likovnog udruženja.

Koautori jedinstvene srpske skulpture su Milenko Svorcan i Marko Stojanović, a izražena je starom tehnikom nitnovanja.

PROBOJ FRONTA

- U pitanju je metalna konstrukcija obložena limom, a važno je istaći i to da ova savremena skulptura predstavlja sinergiju starog zanata i vajarstva. Sa nama su vredno radili članovi Nacionalne asocijacije za stare umetničke zanate i domaću radinost Naše ruke - dodaje Rogan.

Akcija će, kako je planirano, biti završena intervencijom strit art umetnika Deroksa.

- Sedmog dana će na gornjoj strukturi raditi priznati umetnik koji je do sada uradio više uspešnih realističnih murala. Ovog puta on će oslikati našu skulpturu s temom Proboj Solunskog fronta. Posle svih ovih umetničkih intervencija ispred sedišta našeg udruženja na Kalemegdanu, skulptura će putovati po Srbiji - navodi naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading