MAJA E-PLAY: Sve češće probleme rešavamo nasiljem

Autor:

Zabava

19.06.2018

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa E-play održala je nedavno koncert u Domu kulture "Studentski grad", a nakon što su novim hitom "Šamarčina" skrenuli novu pažnju na stvaralaštvo koje neprekidno traje dve decenije. Beogradska publika slušaće ih i na Bir Festu, a Maja Cvetković otkriva nam deo budućih planova benda, ali i kako oni gledaju stvarnost koja nas okružuje, šta ih i kako inspiriše.

RepublikaFoto: Promo/Nebojša Babić
"Šamarčinom" protiv porodičnog nasilja: E-play

Nakon 20 godina, novi album je društveno-angažovan. Kako ste iskristalisali da je to ono što želite, da je vreme za takve teme za ovu „okruglu" godišnjicu?

Naša muzika koja se nalazi na albumu nije društveno angažovana, ali spot koji smo uradili za "Šamarčinu" jeste i odnosi se na porodično nasilje. Kada smo napravili pesmu koja ima jak tekst i poruku znali smo da spot treba da ima sličnu težinu. Često smo, pogotovo u poslednje vreme,  Čitali u novinama o porodičnom nasilju i shvatili da je to tema koju bismo voleli da što bolje i što realnije prikažemo u video radu. Akcenat nam je uvek na pesmi, ali je lepo videti da pojedini reditelji umeju da se nadovežu na vašu pesmu i ideju.

Koliko ste se vi, va{a muzika, ali i okruženje promenili od te 1998, pa sve do 2018?

Sa jedne strane dosta smo se promenili, a sa druge smo ostali isti. Porasli smo, sazreli kao autori, a opet smo i dalje puni želje, entuzijazma i volje da nešto stvorimo kao i davne 19998. Drugo je vreme, drugi je način promocije, drugi je način snimanja i dosta toga u muzici je već izmišljeno tako da je sve drugačije.  Drago mi je da je ta početna energija i dalje u nama i da nas to vuče napred i posle 20 godina, a mora se priznati da to nije malo za jedan beogradski alternativni sastav.

Porodično i nasilje nadženama sve su češće teme u javnosti. Šta je ubilo ljubav i zbog čega smo takvi?

Na to pitanje ja nemam odgovor samo mi je krivo da se ljudi odlučuju da nasiljem rešavaju svoje probleme i nezadovoljstvo, a izgleda je to sve češće u našem društvu.

Koliko je taj vizuelni momenat bitan da se nova pesma zavrti?

Video rad je jako bitan, pogotovu u vremenu kada Jutjub igra dosta važnu ulogu u promociji jednog benda, ali takođe nije presudan. Za mene je pesma uvek najbitnija i smatram da lošoj pesmi ne može da pomogne ništa. Ako je pesma dobra, a ima i dobar video rad onda je to dobitna kombinacija.

Beogradska publika vas očekuje i na Beer Festu. A potom?

Svirali smo u studentskom gradu na Novom Beogradu i lično obožavam tu njihovu letnju scenu. Svirali smo nekoliko puta na njoj i uvek smo se dobro proveli. DKSG ima neku nevervatnu želju da neguje takav zvuk u svojim zidinama i da daje svojim studentima alternativni program koji oni možda nisu imali prillike da vide u manjim gradovima iz kojih su potekli. To je za svaku pohvalu. Sviraćemo na dosta festivala ove godine, prvi u nizu je Arsenal festival 23. juna, a bićemo i na Hills up-u na Zlatiboru, Kaledioskopu u Tuzli, Bjeljini, Green heartu u Soko Banji i mnogim drugim.

Imate li u glavi već neki novi album i da li ostajete na istom pravcu?

Trenutno se bavimo koncertnom promocijom albuma SLOBODA koji je izašao 26. aprila za Long Play i to nam je sada prioritet. Želimo da sviramo što više.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading