KNU:BEOGRAD-TIRANA-PROTOKOL

Autor:

Zabava

06.06.2018

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić i generalni direktor Nacionalne opere i baleta iz Tirane Zana Ćela potpisali su danas Protokol o saradnji koji predviđa razmenu produkcija i umetnika, kao i realizaciju koprodukcija.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Narodno pozorište

Potpisivanju protokola u prostorijama Ministarstva kulture i informisanja prisustvovao je i ministar Vladan Vukosavljević koji je naglasio da je to nastavak već dobre saradnje koja postoji između dve ustanove kulture.

Vukosavljević je podsetio da su Srbija i Albanija prošle godine u Tirani potpisale Sporazum o kulturnoj saradnji i dodao da očekuje da će ta saradnja u narednim godinama doživeti pun procvat.

On je ocenio da su trenutni odnosi u oblasti kulture dve zemlje dobri, ali da postoji značajan prostor za dalje unapređenje saradnje.

- Za sada se ta saradnja sprovodi u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, povećava se prevođenje književnih dela što je značajna stvar i postoji saradnja nezavisnih scena, tako da je prisutna dobra osnova i očekujemo da i ministarstava kulture i ustanove kulture, ali i nezavisne scene dve zemlje unapređuju tu saradnju - rekao je ministar.

Vukosavljević je naglasio da je Srbija zainteresovana za proširenje i unapređenje regionalne saradnje u oblasti kulture i da u tom pravcu čini značajne iskorake.

RepublikaFoto: pixabay.com
Balet

- Očekujem da ćemo kroz institucionalnu i vaninstitucionalnu saradnju učiniti da se kroz kulturu, kao izuzetno značajan alat za razumevanje naroda, ohrabre i unaprede procesi koje ona sa sobom nužno nosi, a to su upoznavanje, zbližavanje i bolje razumevanje naroda - naglasio je ministar.

Vukosavljević je podvukao da je Narodno pozorište u Beogradu jedna od najzvažnijih ustanova srpske kulture i da u godini u kojoj obeležava 150 godina svog rada, potpisani protokol sa albanskom Nacionalnom operom i baletom nudi dokaz da srpski nacionalni teatar vrši značajnu kulturnu ulogu u zemlji i inostranstvu.

Upravnik NP Savić je rekao da je kao dirigent prvi put gostovao u Tirani pre pet-šest godina i rezultat toga je bilo gostovanje albanskog baleta u Beogradu i Novom Sadu i dolazak svetski priznatog soprana Inve Mule, a potpisivanje protokola će tu saradnju sada institucionalizovati.

Prvi konkretni koraci u daljoj saradnji, kako je rekao, biće razmena umetnika i postojećih produkcija, te će tako Beograd ugostiti najznačajnije albanske soliste zavidne svetske karijere, dok su predstavnici albanske Nacionalne opere i baleta pokazali interesovanje za saradnju sa srpskim koreografima, kostimografima i scenografima.

- Ono što će uslediti je koprodukcija dva teatra i kao vrhunac i najskuplja stavka razmena predstava -dodao je upravnik NP.

Savić je naglasio da nije u pitanju samo saradnja dva teatra i da potpisivanje protokola ima mnogo veći značaj i pomenuo ideju ministra Vukosavljevića da nacionalni folklorni ansambli Srbije i Albanije održe zajedničke koncerte u Beogradu i Tirani.

Generalni direktor Nacionalne opere i baleta iz Tirane Zana Ćela rekla je da se oni zalažu za koncept "Kultura bez granica", podsetivši na tradicionalno mešanje kultura na prostoru Balkana, i dodala da je u Beogradu da izrazi želju albanskih umetnika, kao i ministarke kulture Albanije Mirele Kumbaro-Furdži i premijera Edija Rame da se saradnja u oblasti kulture dve zemlje unapredi i poveća.

- Oni su mnogo uradili na stvaranju uslova za saradnju i na nama je da to iskoristimo i unapredimo je -rekla je Ćela, naglasivši da će se saradnja dva nacionalna taetra bazirati na njihovim tradicijama i umetničkim potencijalima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading