DANAS POMEN BATI ŽIVOJINOVIĆU! Supruga Lula: ON JE UVEK TU!

Autor:

Zabava

22.05.2018

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legenda srpske kinematografije Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016. goidne u 83. godini od posledica skupa više bolesti, a danas je njegova supruga Lula sa brojnim članovima njihove pordice, prijateljima i kolegama obeležila dve godine od njegove smrti.

RepublikaFoto: Tanjug
Voljeni suprug, otac i deda, a proslavljeni glumac... Velimir Bata Živojinović

 

RepublikaFoto: Nebojša Mandić
Batina sestra Stanka i supruga Lula

Na Novo groblje, u Aleji velikana gde je Bata sahranjen pristigli su tačno u podne supruga Lula Živojinović, unuka Dina i glumčeva sestre Stanka. Odmah nakon njih počast preminuloj glumačkoj legendi odao je i Ivica Dačić, Ministar spoljnih poslova i veliki Batin prijatelj.

RepublikaFoto: Nebojša Mandić
Odao počast Bati Živojinoviću... Supruga Lula i Ivica Dačić, Ministar spoljnih poslova Republike Srbije

Supruga Velimira Bate Živojinovića obratila se novinarima i otkrila kako joj protiču dani od odlaska proslavljenog umetnika:

- Osećam se veoma tužno, ali eto tu bol delims a decom sa prijateljima. On je tu, uvek sa nama, ali meni lično mnogo nesostaje, ta neka naša jutra - izgovorila je Batina supruga Lula i zaplakala.

RepublikaFoto: Nebojša Mandić
Supruga Lula i unuka Dina... Pomen Bati Živojinoviću u Aleji velikana na Novom groblju

Skupivši hrabtrost, Lula je nastavila:

- Da ne počnem sada da plačem. Borim se tako što mi je uvek u podsveti on, koji ne bi voleo da me vidi drugačije. On je bio optimista, jedan diovan i plemenit čovek. Taj naš zajednički život od 60 godina prošao je s nekim optimizmom i lakoćom koji je krasio batu i trudim se da i ja tako nastavim. 

Na pitanje novinara da li zaplače kada vidi neki film u kom Bata glumi, Lula je odgovorila:

- Zaplačem u nekim drugim situacijama, a kada gledam filmove onda sam ponosna - izjavila je supruga slavnog glumca koja je dodala:

- Tek kada je Bata umro, ja sam shvatila koliko je on bio jedan skorman čovek. Mi smo s euvek ponašali normalno. 

RepublikaFoto: Nebojša Mandić
Dve godine od smrti glumačke legende Velimira Bate Živojinovića

Jugoslovenski i srpski je pozorišni, televizijski i filmski glumac na filmskom platnu je debitovao 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare. Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.

Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika takozvanog „Crnog talasa” u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina.

Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio tokom 60-ih i 70-ih, a jedan od njih, Valter brani Sarajevo, mu je doneo veliku popularnost u Kini.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Od početka devedesetih godina bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na republičkim predsedničkim izborima u Srbiji. Smatra se najvećim srpskim glumcem, sa najviše uloga.

 

 

(1965). #batinportret

A post shared by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on Apr 29, 2018 at 12:18am PDT

 

Velimir Bata Živojinović nalazio se na odeljenju intenzivne nege u bolnici „Sveti Sava“, a primljen je na Veliki petak zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, a posle komplikacija, amputirana mu je noga.

Bata Živojinović je već nekoliko godina imao narušeno zdravlje. Pre četiri godine doživeo je težak moždani udar. Skoro godinu dana je ležao u Specijalnoj bolnici za lečenje cerebrovaskularnih bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu. Legenda srpskog glumišta je u oktobru 2006. doživeo srčani udar, a bolovao je i od gangrene, koju je lečio na Kubi uz pomoć ćerke Jelene. Bolest je podmuklo napredovala - do ovih dana, kada je stručni tim kardiovaskularne bolnice "Dedinje", uz saglasnost porodice, odlučio, krajem protekle nedelje, da Bati amputira deo leve noge i pokuša da mu produži život.

 

 

Filmski debi je imao 1955. u ostvarenju “Pesma sa Kumbare” Radoša Novakovića, a prve ozbiljnije uloge u filmovima “Vlak bez voznog reda” (1959) i “Rat” (1960) koje je režirao Veljko Bulajić sa kojim će često sarađivati i u narednim decenijama. Za uloge u “Kozari” (1962), flmovima “Tri” (1965), “Skupljači perja” (1967), “Majstor i Margarita” (1972) nagrađen je Zlatnom arenom u Puli, za ostvarenje “Tren” (1978) je dobio nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Nagrađivan je i na festivalima u Nišu i na Paliću, a koliko je popularan u Kini svedoči podatak da je dobio i svoje pivo “Valter“.

 

 

Bata je u svojoj karijeri snimio više od 340 filmova i TV serija, i teško je nabrojati sve uloge: “Bitka na Neretvi”, “Partizanska eskadrila”, “U raljama života”, “Šećernu vodicu”, “Balkan ekspres”, “Kako je propao rokenrol”, “Igmanski marš”, “Naivko”, “Most”, TV serije “Sivi dom”, “Građani sela Luga”, “Priče iz radionice”, “Bolji život”, “Srećni ljudi”...

 

 

Bata je iza sebe ostavio suprugu Julijanu, sina Miljka, ćerku Jelenu i šestoro unučadi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading