SNIMANJE FILMA PO HIT ROMANU LJILJANE HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hit knjiga Ljiljane Habjanović Đurović "Petkana", koja je uzdrmala čitalačku publiku i dostigla tiraž preko 150.000 na sedam stranih jezika, uskoro će biti pretočena u filmsku priču. Autorka je tekst priredila za scenario, a priču o Petkani, njenom traganju za duhovnošću i srpskoj tradiciji režiraće Habjanovićkin sin Hadži Aleksandar Đurović. Prva klapa filma "Krst u pustinji" pašće već sutra, i to u blizini Obedske bare.

RepublikaFoto: e-stock/I. DOBRIČIĆ
Ljiljana Habjanović Đurović

DEVOJKA PROTIV DEMONA

- Ovakva vrsta filma ne postoji u našoj, a ni u svetskoj kinematografiji jer je biblijske tematike u kojoj se spajaju Stari i Novi zavet. Vrsta je savremenog žitija o devojci koja vođena ljubavlju Gospoda postaje svetiteljka i njenoj borbi protiv demona. To će biti posebno zanimljivo kod mladih koji slabije čitaju. Početak je bio ispoštovati svetiteljku, roman kao delo i čitaoce koji imaju očekivanja. Nije lako ispoštovati knjigu, a imati i svoj pristup. Ovo nije komercijalni način - istakao je Đurović na jučerašnjoj konferenciji u Jugoslovenskoj kinoteci. Kako priznaje, ideju čuva još od studentskih dana, kada je u njegovoj režiji roman objavljen u formi audio-knjige.

- U tim trenucima su mi se stvarale vizuelne slike u glavi i shvatio sam da bih voleo da snimim film jednoga dana - poručuje reditelj.

Prvi deo filma biće sniman nekoliko nedelja u Srbiji, a potom se ekipa seli u jordanske pustinje Vadi Rum i Vadi Araba, autentične lokacije Petkinih traganja. Film bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, a pred gledaoce stiže na jesen 2019.

BLAGOSLOV PATRIJARHA

Na predlog patrijarha Irineja Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku da se porodici Đurović da blagoslov za snimanje filma. Autorki je ovaj vid podrške posebno značajan.

- Reditelj Hadži Aleksandar Đurović i ja kao scenarista dobili smo blagoslov da snimimo ovaj film i to nam mnogo znači. Ova knjiga ne samo da nadvisuje moju književnu karijeru nego i moju živost. Dok sam je pisala, naučila sam stvari za koje sam verovala da o njima sve znam i naučila sam da više volim druge ljude i postala sam bolji čovek. Očekujem da će gledaoci voleti film "Sveta Petka - krst u pustinji" onoliko koliko su čitaoci voleli "Petkanu" - poručuje Ljiljana Đurović Habjanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading