OTIŠAO JE KAO VITEZ: Veče posvećeno Glogovcu prepuno emocija

Autor: Tanjug

Zabava

11.04.2018

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Program pod nazivom "Veče posvećeno Nebojši Glogovcu" održan je večeras u Dvorani Kulturnog centra Pančevo. Publika u sali je imala prilike da vidi inserte iz pozorišnih i filmskih ostvarenja u kojima je glumio Nebojša Glogovac, a o velikom glumcu su govorili reditelji Srdan Golubović, Balša Ðogo, Oleg Novković, glumac Vojislav Brajović, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

U holu Kulturnog centra Pančevo postavljena je izložba fotografija iz predstava i filmova u kojima je igrao Nebojša Glogovac. 

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Gavrilo i Miloš, sinovi Nebojše Glogovca

Izložbu je priredila Maja Medić koja je ocenila da je dugo birala u "moru" fotografija, jer je Nebojša Glogovac igrao u mnogo pozorišnih predstava i filmskih ostvarenja. 


- Postavku čini 30 odštampanih fotografija i još 60 koje se nalaze u slajd šou postavljenom kod biletarnice. Pretraživala sam po arhivama pozorišta i distributerskih filmskih kuća. Meni su najdraže tri fotografije na kojima je Glogovac još uvek mali bez obzira što sam fotografisala snimanje filmova "Krigovi" i "Klopka " Srdana Golubovića - kazala je Medić. 
RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Milica Šćepanović, supruga preminulog glumca

Srdan Golubović je kazao da je Nebojša Glogovac za njega najbolji glumac na svetu. 


- Mi smo zajedno odrastali, znamo se još sa fakulteta... Kao i sa svim velikim glumcima sa Nebojšom je bilo jako lako raditi, jer je on igrajući različite uloge od Šekspirovog Hamleta, preko tinejddzerskih generacijskih filmova kao što su "Munje" pa sve do ostvarenja "Ustav Republike Hrvatske" uvek u sebi imao istinu. Krasile su ga autentičnost, verodostojnost, snaga i harizma koja nas tera da mu svakog sekunda u kadru ili na sceni verujemo - kazao je Golubović. 
RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Nebojšin otac, Milovan Glogovac

Balša Ðogo je svojim govorom rasplakao publiku u Dvorani kulturnog centra Pančevo. 

On je kroz suze kazao da prijatelji Nebojše Glogovca nikako nisu bili spremni za rastanak sa njim. 

- Kada smo saznali da je bezizlazno, merili smo vreme i nadali se u godine, pa smo počeli sa godišnjim dobima, do jeseni, do leta, samo proleće, pa onda u mesecima, najzad u nedeljama i na kraju smo šaputali da će biti bolje ako izgura danas i na kraju nije... Ne zamerite što ne pričam o predstavama, filmovima, ulogama... Drugi su o tome pričali i pisali i još će - kazao je Ðogo. 

On je napomenuo da je Glogovac kao glumac mogao sve. 

- Od Vučijeg dola, do Hadersfilda... Od Ravne Gore do Ustava Republike Hrvatske...Ljudski moćno bez kalkulacija, bez trunke slabosti... Odlučan i samouveren. Uvek neočekivan. Otišao je kao vitez. Poslednje dane proveo je pored žene koju je voleo i otišao kao junak, skoro na nogama... Svestan i hrabar - kazao je Ðogo. 

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Bard našeg glumišta Voja Brajović zahvalio je Glogovcu što je postao mera vrednosti i što je visoko postavio lestvicu umetničkog kvaliteta kao glumac i kao čovek. 


- Borio se za svoje ljude, a za njihovu radost se dao. Bio je glumac Šekspira. Jednoglasno smo u Udruženju dramskih umetnika Srbije doneli odluku da posthumno dobije nagradu Dobričin Prsten - kazao je Brajović. 

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković kazala je da je iznenadni odlazak Nebojše Glogovca nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, projatelje, JDP, za čitav kulturni i javni život ove zemlje.

- Nije prihvatljivo da ga nema... Neverica, šok, ćutanje i dalje traju... Ovde smo povodom predloga Skupštine grada Pančeva da Kulturni centar ponese ime Nebojša Glogovac. Nadam se da će takva odluka biti doneta - kazala je Vučković. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading