NIJE LOŠE KAD MOZAK OTKAŽE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tračak privatnosti genijalnog uma Alberta Ajnštajna, uključujući i mišljenja proslavljenog naučnika o sopstvenoj slavi i strahovima da su njegova najbolja dela iza njega, otkriveni su u pismima koja je Ajnštajn slao svojoj voljenoj mlađoj sestri Maji. Strepnje, sumnje i sumorne misli da se njegov mozak "isključuje", a za koje ne bismo poverovali da su opsedale jednog od najbriljantnijih ljudi, biće na aukciji koja je organizovana za prodaju Majinog dnevnika od 2. do 9. maja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Albert Ajnštajn

RELATIVNO GENIJALAN

Priče o njegovom braku sa još uvek misterioznom Milevom Marić raspredane su nadugačko i naširoko, a kroz tužnu sudbinu novosadske matematičarke otkrivene su i neke tajne porodičnih odnosa Ajnštajnovih. U fokusu je dugo bila priča o Albertovoj majci, koja ovaj brak nije odobravala, ali pisma otkrivaju da je "jaka žena" u njegovom životu ipak bio neko drugi.

- Fascinantna je činjenica da je imao veoma blizak odnos sa svojom sestrom. Potpuno je jasno da, kada joj je pisao, nije se radilo o nekakvom glumatanju. Bio je veoma svestan šta se očekuje od njega kada je postao slavan, a ono što sam pročitao u pismu koje je napisao sestri nisam video u stotinama njegovih pisama koje sam pročitao - rekao je Tomas Vening iz aukcijske kuće "Kristi".

Kolekcija koja ubraja i do sada nepoznatu sliku petogodišnjeg Ajnštajna, kao i jedino preostalo pismo koje je Ajnštajn pisao svom ocu dolazi iz arhive Maje Vintler Ajnštajn i njenog muža Pola Vintlera. Radi se o skupu pisama, razglednica i fotografija koji dosad nisu objavljivani i dokumenata koja datiraju od 1897. do 1951.

Kada je već uveliko stekao svetsku slavu generalnom teorijom relativiteta 1915, počele su da ga stižu strepnje. Maji je 1924. pisao i jadao se kako "ništa značajno nije postigao u skorije vreme, da se mozak postepeno isključuje sa godinama, što i nije potpuno neprijatno jer čovek nije toliko odgovoran za sebe tokom poznih godina". Deset godina kasnije ponovo bi joj pisao: "Srećan sam u svom poslu iako počinjem da osećam da je briljantnost uma koju sam imao u mlađim danima odavno prošla".

RepublikaFoto: twitter.com/stampquilts
Maja, Ajnštajnova sestra

Vening ističe da ovde nema glumatanja, već se Albert, inače odmeren i povučen, iskreno poveravao sestri.

- Da je Ajnštajn preminuo 1916, njegovo nasleđe ostalo bi netaknuto i idealno. Ovako, on je nastavio sa radom 40 godina, za kojih nije imao nijedno epohalno otkriće, i stoga ovo pismo govori koliko je blizak bio sa sestrom - kaže Vening i otkriva da se u ovim pismima nalaze i detalji o njegovim hobijima, koliko je ovaj naučnik voleo da plovi, žalopojke na odnos sa prvom ženom...

SELEBRITI ŠTREBER

Ajnštajn je bio skroman, uvek je pazio da ne bude hvalisav, ali je uprkos tome bio prvi, a verovatno i jedini naučnik koji je za života postao "selebriti". Sa sestrom i njenim suprugom podelio je utiske o tome u jednom pismu 1923. koje će na aukciji biti procenjeno na iznos između 6.000 i 9.000 funti.

Ajnštajn piše Maji o njegovoj internacionalnoj slavi, govoreći sestri i njenom mužu da "postaje veoma voljen, ali i da mu veoma zavide, a da on ne može ništa da uradi povodom toga".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading