Stefanovski: Sve manje vredi kad se ide utabanom stazom!

Autor: Tanjug

Zabava

19.01.2018

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni gitarista Vlatko Stefanovski održaće 2. aprila u Kolarčevoj zadužbini solistički koncert na kome će predstaviti novi akustični album nazvan "Maternji jezik".

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Vlatko Stefanovski!

MATERNJI JEZIK

Jutro nakon odličnog koncerta u sali "Prokleta avlija" u Drvengradu, a pre polaska za Zagreb gde ima koncert, Stefanovski je za Tanjug govorio o novom albumu, zašto je bolje ići stranputicom i zašto je klizav teren nastupati sam.

- "Maternji jezik" je album koji sam pustio dosta tiho na tržište zato što sam u međuvremenu imao nekih privatnih situacija, prilično teških, i nisam stigao da promovišem taj album - kaže Stefanovski.

Gitarista priznaje i da se dugo pripremao i razmišljao da li da se prihvati rizika da svira sam i snima samog sebe, a onda je za svega tri-četiri dana snimio sav materijal.

- Neke kockice su se spojile. Pronašao sam u svojoj arhivi fotografiju svoje majke, zatim sam došao do ideje o maternjem jeziku, jer to što ja sviram godinama jeste maternji jezik. To je moja muzika - ističe Stefanovski.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Vlatko Stefanovski!

Bonus pesmu "More sokol pie" uradio je sa Radetom Šerbedžijom, koji je u to vreme snimao u Skoplju "Oslobođenje Skoplja", a ideja o saradnji je nastala spontano.

Zadovoljan je onim što je uradio i uveren je da će album kao "voda pronaći pukotinu do srca slušalaca".

Koncert na Kolarcu zakazan je za 2. april, pre toga će 17. marta nastupiti u novoj zgradi Filharmonije u Skoplju, a nakon beogradskog koncerta uslediće nastupi u Beću i Zagrebu.

- Preuzeo sam određeni rizik da sam nastupam pred publikom i da im ponudim ono što u ovom trenutku imam da ponudim. Klizav je teren nastupati sam. Kada ste u bendu komfornija je situacija, onda se možete sakriti iza nekoga bar za trenutak, a kada ste sami, svaki ton je pod lupom, sve se broji, sve se čuje i morate duboko ponirati ili visoko poleteti da biste zadovoljili publiku - primećuje Stefanovski.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

Nastup Vlatka Stefanovskog!

SA SINOM NA MEĆAVNIKU

Na Kustendorfu je numeru "Save" izveo sa svojim 17- godišnjem sinom Janom Stefanovskim za bubnjevima.

- Putuje sa nama, počeo je da svira bubnjeve i prilično brzo napreduje. Počeo je slušajući grupu Toto i njihov hit "Rosana", ali je kasnije počeo da se interesuje za druge bubnjare i druge majstore tog instrumenta i stvarno brzo napreduje. Mislim da putujući sa mnom, ne uči samo muziku, već i život - kaže Stefanovski i ističe da od mladih treba učiti.

- Treba da učite od njih ili bar treba da se vratite mladalačkom zanosu, treba goreti za nečim. Dobro je da vas strast ne napusti - uveren je Stefanovski.

Makedonski gitarista se slaže sa mišljenjem da se umetnost ne može naučiti, jer to nije samo zanat, a primećuje da su današnji umetnici skloni da formu dekonstruišu ili da je okrenu naglavačke.

- Sve je to dobrodošlo, ako taj produkt drži vodu, ako je to nešto dobro i značajno. Ja sam se uverio da ono što smo uradili razvijajući intuiciju i ono što smo pipali u mraku, to je naša umetnost. Ono što smo videli na svetlu i uzeli u ruke, to može, ali i ne mora biti naša umetnost - kaže Stefanovski i priznaje da kad se krene stranputicom, može da se naleti na "divlju zver ili granu koja ogrebe".

- Ali mnogo je značajniji taj put kada krenete stranputicom. Ako već hodate utabanim stazama i idete tamo gde su milioni pre vas bili, onda je to manje vredno. Ako insistirate na svojoj priči, onda može nešto i biti od vaše umetnosti - poručuj Stefanovski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading