NEMANJA POKLANJAO MORSKE PSE, SAVA HLADNIM VINOM SPREČIO RAT

Autor:

Zabava

30.12.2017

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok ispraćamo staru godinu, u nedelju od 20 sati na RTS biće prikazana prva epizoda dugoočekivane sage o našoj prvoj kraljevskoj lozi Nemanjića. Serija će imati više sezona, a obuhvatiće 200 godina vladavine srpske srednjovekovne dinastije i obeležiti 800 godina od nastanka srpskog kraljevstva i krunisanja Stefana Prvovenčanog. Režiju potpisuje Marko Marinković, dok se za scenario pobrinuo Gordan Mihić.

RepublikaFoto: Tanjug
Nemanjići!

Istražujući rađanje srpske državnosti, Mihić je naišao na brojne anegdote i neobične detalje naših vladara, a Srpski telegraf izdvaja deo onoga što je autorima bilo najinteresantnije.

RepublikaFoto: Tanjug
Nemanjići!

SVA ČUDA

Život pun neobičnih, sudbonosnih preokreta imao je Nemanja - braća su ga okovala i bacila u pećinu. Uz brojne pobede izgubio je dva rata, a jednom je sa užetom oko vrata odveden u Carigrad kao zarobljenik. Vizantijski car dvaput mu je poklonio život. Inače, Nemanja je prvi ujedinio sve srpske zemlje, podigao mnoge zadužbine, crkve i manastire, a sa Savom i Hilandar.

Šest vladara iz loze Nemanjića, Nemanja, Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav Uroš i Dragutin, pred kraj života postali su kaluđeri.

RepublikaFoto: Tanjug
Nemanjići!

su vladali Nemanja, Stefan, Uroš i Milutin, između 30 i 40 godina.

Za Stefana Nemanju vezana je neobična anegdota. Kada je sa vojskom od 100.000 nemački vojskovođa Fridrih Barbarosa stigao u Niš, imao je srdačan susret sa Nemanjom, koji mu je tom prilikom poklonio dva morska psa.

RepublikaFoto: Tanjug
Nemanjići!

Rastko Nemanjić bio je izvrstan diplomata koji je pomirio braću Stefana i Vukana, sprečio dva rata i vodio uspešne pregovore sa vladarima. Za njega je vezana i priča o čudu koje mu se pripisuje. Kada je vodio pregovore sa ugarskim kraljem koji je želeo da napadne Srbiju, zbog nesnosne žege tog leta ugarski vladar prekinuo je pregovore jer nije hteo da pije mlako vino. Rekao je Savi: "Čuo sam da ti činiš čuda, pa učini onda da padne grad!" Najinteresantnije, te noći pao je ledeni grad.

Prva epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" na programu je u nedelju od 20 sati na RTS

 

PREGOVORI S PAPAMA

Svi Nemanjići vodili su pregovore sa avinjonskim papama (sve pape stolovale su u Rimu, osim jednog perioda od sedamdesetak godina kada su bili u francuskom gradu Avinjonu) o pristupanju Srba katoličkoj veri, ali nijedan naš vladar to nije ozbiljno mislio, već samo je koristio kao taktiku.

Posle smrti kralja Milutina u Srbiji su u kratkom vremenu vladala tri kralja: Milutinovi sinovi Stefan Dečanski i Konstantin i Dragutinov sin Vladislav. Ovo se ponovilo i nakon smrti cara Dušana. Pored Uroša, koji je bio car, vladao je i kralj Vukašin Mrnjavčević, a zatim i Simeon, Siniša, Dušanov polubrat.Stefan, Vukan, Radoslav, Vladislav i Uroš i Stefan Dečanski su zbačeni sa prestola, a samo je jedan uspeo da se vrati - Stefan Prvovenčani.

RepublikaFoto: Tanjug
Nemanjići!

ČINJENICE

- Najviše dece imao je Dragutin, čak sedmoro

- Najviše puta ženio se Milutin, pet puta

- Najtragičnija ličnost bio je Stefan Dečanski: otac ga je oslepeo, a ubijen je u prisustvu sina

- Najviše zadužbina, oko 60, podigao je Milutin

RepublikaFoto: Tanjug
Nemanjići!

- Osvajanja i širenje teritorije imao je Dušan. Srbija je pod njim izašla na tri mora, a Hilandar je bio u srpskoj državi

- Samo jedna od srpskih kraljica, odnosno carica, bila je srpskog roda. Ostale su bile iz Bugarske, Ugarske, Vizantije, Venecije, Francuske i Vlaške.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading