USPOMENE MINE KARADŽIĆ

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom obeležavanja 230 godina od rođenja Vuka Karadžića, monodrama "Moj otac Vuk Karadžić" premijerno će biti izvedena u nedelju, 26. novembra, u Muzeju Vuka i Dositeja.

RepublikaFoto: Promo foto
Mina Karadžić

Lik Vilhemine Mine Karadžić, slikarke, pesnikinje i uspešnog prevodioca, oživeće glumica Ljiljana Jakšić, koja će posetiocima kroz "lična" sećanja i uspomene Vukove ćerke dočarati događaje i ličnosti koji su obeležili tu čuvenu porodicu i za nas daleki 19. vek.

Redakcija Srpskog telegrafa imala je priliku da zaviri u Minine uspomene, na pretpremijeri u petak, koja je izvedena tom u autentičnom ambijentu jednog od najstarijih beogradskih zdanja - u nekadašnjoj Velikoj školi.

Mina svoju priču započinje sećanjima na oca, koji je bio reformator srpskog jezika i jedan od najznačajnih srpskih prosvetitelja. Vuk je bio jedan od prvih đaka Velike škole, ali je zbog bolesti morao da je napusti, pa je bio pisar u štabu Jakoba Nenadovića i tek po ustanku otišao za Beč. Započeo je tamo plodnu delatnost na polju preporoda srpskog jezika, upoznao Jerneja Kopitara, ali i buduću ženu, Anu Mariju Kraus, s kojom je imao 13 dece.

U ovoj monodrami saznajemo i za Minine prosce, među kojima je mogao biti i Branko Radičević, ali se ona priseća kako je otac želeo da se uda za nekog ko je bogatiji i ko joj može obezbediti dobar život.

"Pusti ti mlade pesnike", poručio joj je Vuk nekom prilikom.

Ali na jednoj zabavi dobiće spomenar u koji je svako napisao po neku rečenicu, a Branko za tren oka napisa pesmu danas poznatih stihova: "Pevam danju, pevam noću.., da te metnem međ zvezdice".

Branko će premunuti na rukama Ane Karadžić, a njegova velika ljubav i muza udaće se pet godina kasnije za sestrića knjeginje Ljubiće, Aleksu Vukomanovića. Rodila je sina Janka. Međutim, njegova smrt za nju će ostati najveća bol u životu.

Seća se Mina i da je otac, pre nego što je izdahnuo, poželeo da se napije lovćenske vode.

Impresivan tekst, upotpunjen je dokumentarnim materijalom, porodičnim fotografijama i uz taktove starogradske muzike, a u završnici podrazumeva obilazak muzejske postavke.

Monodrama će biti izvođena svake druge nedelje, od 12 sati, u autentičnom zdanju u Gospodar Jevremovoj 21 u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading