Remek-dela na poklon Matici sprskoj

Autor:

Zabava

17.10.2017

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Tarkett" d.o.o. iz Bačke Palanke darovala je Matici srpskoj 83 umetnička remek - dela u vrednosti od preko 54 miliona dinara, a potpisan je i Akt o izvršenoj donaciji umetničke kolekcije između kompanije Tarkett i Galerije Matice srpske, koja je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i vlade Srbije.

Foto: instagram.com/theslidergram
Petar Lubarda

Potpisivanju je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, a u kratkom obilasku Galerije predsednici Vlade je predstavljena stalna postavka srpske umetnosti XVIII i XIX veka i deo njenih aktivnosti.

Premijerka je istakla da je vlada Srbije pomogla kompaniji "Tarkett" tako što ju je oslobodila plaćanja poreza na dodatu vrednost u iznosu 11.64 miliona dinara.

- Sada su 83 remek dela srpske umetnosti vlasništvo Galerije Matice srpske odnosno svih građana Srbije. Ovaj događaj je izuzetno važan za Republiku Srbiju. Nema održivog razvoja naše zemlje bez fokusa na kulturu, bez nje se ne možemo nadati da ćemo na dugoročnom planu imati razvoj - kazala je Brnabićeva.

Upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski kazala je na konferenciji za novinare da je Matica srpska institucija koja je zasnovana na ideji dobročinstva i filantropije, te da današnji poklon za Maticu srpsku ima istorijski značaj.

Donacija se sastoji od 83 umetnička dela svrstana u tri zbirke. Jedna je zbirka ikona, zatim zbirka umetnosti 20. veka i jedna je zbirka Petra Lubarde, koja broji 35 radova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading