KOSOVSKA VLADA OSUDILA FILM BORISA MALAGURSKOG!

Autor:

Zabava

17.09.2017

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada republike Kosovo, zvaničnim "saopštenjem" najoštrije je osudila dokumentarni film, Borisa Malagurskog "Kosovo: Momenat u civilizaciji" koji je pre nekoliko dana imao svoju premijeru u Kulturnom centru u Parizu, gde je sedište Uneska i gde se najavljuje glasanje o prijemu Kosova u tu organizaciju.

RepublikaFoto: Promo foto
Ekipa filma

Saopštenje prenosimo u celini:

 

Vlada Republike Kosovo smatra niskim, rasističkim i bez presedana dokumentarni film Vlade Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO-a.


Prikazivanje  dokumentarnog filma pred ambasadorima zemalja članica UNESCO-a sa uvredljivim sadržajem za Kosovo, u okviru sporne  kampanje protiv članstva u ovu važnu međunarodnu organizaciju, je konstantno zalaganje za omalovažavanje države Kosovo.

Prezentacija kulturnog nasleđa na Kosovu kao deo nasleđa Srbije ima za cilj prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Kosova i njeno transformisanje. Verski i kulturni objekti na Kosovu su deo nasleđa zemlje i oni se ne mogu otuđiti. Oni pripadaju državi Kosovo, njenim građanima bez razlike, čuvani su i zaštićeni zakonima i Ustavom Kosova. Za imovinu Kosova su odgovorni građani Kosova i njene institucije.

Napori Kosova da bude deo međunarodnih organizacija, uključujući i UNESCO,  su legitimni i država Kosovo će nastaviti da ispunjava njegove zahteve, u skladu sa međunarodnim legitimitetom priznatim od više od 110 zemalja širom sveta i u skladu sa odlukom Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti.

Prepreke na putu Kosova ka međunarodnom priznanju i članstvu u međunarodnim organizacijama koje nastavlja da vrši Srbija, su u suprotnosti sa principima politike dobrosusedstva, u raskoraku sa odlukom međunarodnog suda pravde procesom normalizacije odnosa u okviru dijaloga potpomognutog od strane EU i protiv procesa pomirenja naroda nakon teškog perioda istorije - stoji u zvaničnom saopštenju republike kosova, kancelarija premijera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading