BUJKE PONOVO SAHRANIO NEMANJIĆE: Javni servis pere ruke od projekta veka

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon velikog nezadovoljstva publike, ljudi iz struke, kako iz oblasti filma tako i istorije, ali i pojedinih čelnika RTS zbog lošeg umetničkog kvaliteta prve epizode serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", nameće se najvažnije pitanje - ko je odobrio snimanje "istorijskog spektakla", i to sa finansijskom podrškom od 3,2 miliona evra?!

Foto: Gordan Jovic/RTS
"Nemanjići"

PRVO, PA MUŠKO

Kako saznajemo iz dobro obaveštenih izvora, na RTS tender su se odazvale tri firme - "Košutnjak film", "Vision" i producentska kuća Radoša Bajića, ali je prvi čovek Javnog servisa bio nezadovoljan ponudama koje su se kretale od 2,1 i 2,4 miliona evra, pa je odlučio da serijal o Nemanjićima uradi u okviru kuće.

- Angažovao je svog čoveka, izvesnog Miška Stevanovića, koji nikada nije radio kao producent, i dao mu honorar od 100.000 evra! A ovaj napravi seriju za čitav milion skuplju od ponuđača sa tendera! I to će biti glavna tema sednice UO koja je zakazana za 9. januar! Inače, nakon emitovanja epizode u novogodišnjoj noći, pojedini članovi UO su bili u šoku i zahtevali su hitnu i vanrednu sednicu - otkriva izvor Srpskog telegrafa i objašnjava da je glavni cilj snimanja projekta u okviru kuće smanjenje troškova.

Na pozive Srpskog telegrafa nisu odgovorili ni pojedini članovi komisije koja je odlučivala o scenariju, baš kao ni predsednik UO RTS Vladimir Vuletić, njegov zamenik Dragan Karadžić i urednik kulturnog programa Nebojša Bradić.

SVE SU UKOPALI

Glavni urednik dramskog i serijskog programa Marko Novaković nas je uputio na službu za saradnju sa medijima, iz koje su nas obavestili da će odgovore na naša pitanja poslati u petak.

Enigma ostaje i to šta smo gledali 31. decembra, prvu ili pilot epizodu, ali i to da li je emitovanje serije odloženo za sredinu februara ili čak kasnije kako bi bilo dovoljno vremena da se određene stvari isprave.

Ono što je sigurno jeste da je za čitav projekat Javni servis raspisao konkurs, i to povodom obeležavanja 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, a priča se da niko osim Gordana Mihića nije imao šanse jer je on scenario po kojem je snimljena sporna serija bar 15 godina držao u fioci.

Foto: Promo foto
"Nemanjići"

- Na mene su se ljutili kada sam pre nekoliko meseci kazao da se s tim parama ne pravi istorijski spektakl. Mnogi su reditelji i scenaristi bili zainteresovani za ovaj projekat, ali su odustali zbog manjka sredstava za takav posao. Međutim, ovo što sam video je ispod svakog nivoa u svakom segmentu, pa i onih koji se ne tiču budžeta. Inače, RTS je raspisao konkurs u vremenskom tesnacu, tako da je cela ekipa ove produkcije od početka bila u igri. Ko je lud da za nekoliko dana piše scenario koji obuhvata 200 godina i ne zna da li će mu proći?! - ističe pisac Vladimir Kecmanović.

Pisac dodaje i da je na ovaj način upropašćena velika istorijska tema, zbog čega se niko neće usuditi da je takne narednih desetak godina.

Foto: Tanjug
"Nemanjići"

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading