Emir Kusturica otvorio 10. LIFFE

Zabava

20.09.2017

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica otvorio je 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije.

RepublikaFoto: Tanjug
Emir Kusturica

Kusturici je tom prilikom uručena i nagrada "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju srpskog filma u svetu.

- Žika Pavlović je upoređivao Zapad i prostor u kome mi živimo i Zapad je nazivao prostorom gde vladaju kristali. On je hteo da kaže da su perfektne forme dovele Zapad do tačke do koje je on i dospeo, a Žika i svi ljudi koji su stvarali u vreme crnog talasa uspeli su da sondu spuste mnogo dublje nego što su ti kristal i-  istakao je Kusturica.

On je naglasio da je Žika Pavlović bio jedan od najznačajnijih u svetu filma.

RepublikaFoto: Tanjug
Kusta

- Enciklopedije se pišu kao istorije, iz centra kome odgovara da jedan ili drugi vladajući ukus ima svoje predstavnike, a tri od ukupno 10 filmova, koliko je Žika snimio, svrstavaju se među najbolje svetske filmove -  rekao je Kusturica.

On je istakao da je Žika Pavlović stvarao u nevreme, koje je davalo ozbiljne teme koje su bile autorski izbor i političko opredeljenje i svako drugo koje je na kraju podrazumevalo dobar film.

- U svetskim razmerama postoje reditelji koji su radili redukcionistički, bez ukrašavanja i ulepsavanja, i ako pogledate dokle je stigao savremeni film, možemo da kažemo da je Žika Pavlović šezdesetih godina najavio stanje u kome je današnja forma, s tim što je on stvarao tu formu, a danas se ta forma sponatano izražava, jer se filmovi više ne prave iz filozofskih, književnih umetničkih uglova- kazao je Kusturica.

Kusturičin film "Na mlečnom putu" sinoć je prikazan u Leskovcu van konkurencije za nagrade, a proslavljeni reditelj je sa svojim "No smoking orkestrom" nastupio na gradskom trgu, što je njihov prvi koncert u Srbiji nakon osam godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading