PUTIN I TRAMP PRAVE VELIKU SRBIJU ZA PET GODINA

Autor:

Vesti

12.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp i Vladimir Putin razrešiće balkanski čvor stvaranjem dve moćne države u regionu - "velike Srbije" i "velike Albanije". To će biti realizovano u nekoliko faza u narednih pet godina.

Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Vladimir Putin dogovorili veliki projekat

Do ovakvog saznanja Srpski telegraf je došao iz pouzdanog diplomatskog izvora, od istog sagovornika, koji nam je posle sastanka predsednika SAD i Rusije, 15. jula u Helsinkiju, otkrio da su oni pričali i o Kosovu, što se kasnije pokazalo kao tačno, baš kao i vest da su na istu temu telefonski pričali Donald Tramp i Angela Merkel.

- U svetlu velikog zaokreta američke politike, otkako je došao Tramp, Bela kuća je uspela da nađe zajednički jezik sa Kremljom po pitanju Kosova i Balkana. Ovaj projekat, naravno, neće se realizovati za šest meseci ili godinu dana, ali će iza njega stati dve supersile i biće okončan u narednih pet godina. Stratezi u Vašingtonu i Moskvi posle detaljne analize zaključili su da bi jedino ovakvo razgraničenje Srba i Albanaca, kao dva najveća naroda na Balkanu, donelo stabilnost i dugoročni mir - objašnjava zapadni diplomata sa kojim smo pričali.

VELIKA SRBIJA

Srbija
Severni deo Kosova
Republika Srpska
+ jak uticaj na deo Crne Gore (Bijelo Polje, Pljevlja, Nikšić, Herceg Novi...)

VELIKA ALBANIJA

Albanija
Zapadni delovi Makedonije (Tetovo, Gostivar, Struga, Debar, Kičevo...)
Kosovo, južno od Ibra
Mali deo Crne Gore (Ulcinj, Plav, Rožaje...)
Uzak pojas oko Preševa

AUTORITET I SILA

Naš sagovornik dodaje i da niko ne očekuje da će sve proći glatko i bez turbulencija.

- Ipak, SAD i Rusija, odnosno Tramp i Vladimir Putin, imaju više nego dovoljno autoriteta, pa ako zatreba i sile, da sprovedu ono što su usaglasili. Ne treba sumnjati da će biti nađen način i da se slome otpori menjanju granica koje iznose pojedine zemlje, poput Nemačke - navodi izvor našeg lista.

Džonson: Vašington nije povukao crvenu liniju

RepublikaFoto: Tanjug

Američki republikanski senator, kog u Vašingtonu nazivaju Trampovim čovekom za specijalne zadatke, boravio je prethodnih dana u Prištini, Beogradu i Skoplju. Posebno je bila upečatljiva njegova izjava da SAD, za razliku od Nemačke, nisu povukle crvenu liniju kada je u pitanju korekcija granica u rešavanju kosovskog pitanja.

Skot: Kada je reč o stabilnosti u ovom regionu interesi Amerike i Rusije se poklapaju

Zajedničko rešenje za Balkan juče je, diplomatskim rečnikom, najavio i američki ambasador u Beogradu Kajl Skot, poznat kao diplomata koji dobro meri sve što će izjaviti.

- Postoji neslaganje između SAD i Rusije oko mnogobrojnih pitanja, ali su dve zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju. A kada je reč o stabilnosti u ovom regionu, mislim da se naši interesi poklapaju - rekao je Skot.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot

Na pitanje da li bi SAD podržale dogovor o promeni granica Skot je istakao da je najvažnije da Beograd i Priština postignu dogovor, kao i da će SAD oceniti da li će takav dogovor izgraditi stabilnost u regionu.

- To je otvoren proces, mislim da je ovo dobro vreme i da ovaj problem treba jednom rešiti, a zašto ne sada - zaključio je ambasador.

Ovakav stav Vašingtona i Moskve na tragu je analize bivšeg šefa britanskog konzulata u Banjaluci Timotija Lesa koju je u decembru 2016. objavio ugledni američki časopis Forin afers. On je tada ocenio da jedino stvaranje "velike Srbije" i "velike Albanije" može biti garancija mira na Balkanu, a istu ocenu dao je i bivši šef CIA za Balkan Stiven Majer, koji je prošle godine poručio: "Ako Albanci hoće "veliku Albaniju", onda je i "velika Srbija" realnost".

Epilog o kojem danas pišemo najavljivali su bivši šef CIA za Balkan Stiven Majer i nekadašnji britanski konzul u Banjaluci Timoti Les

MILO NA MUKAMA

Posebno je interesantno da će Crna Gora u novom prekomponovanju Balkana biti mnogo jače povezana sa Srbijom.

- Crna Gora neće ući u sastav "velike Srbije" jer je procenjeno da bi to donelo prevelike rizike i gotovo izvesno izazvalo nove sukobe. Međutim, jedan njen manji deo biće pripojen "velikoj Albaniji", dok će tamo gde žive Srbi biti omogućen mnogo veći uticaj Beograda nego što je sada slučaj, ali bez pripajanja Srbiji - otkriva izvor našeg lista.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Kako objašnjava, nije slučajno što je Tramp ponizio vlasti u Podgorici.

- Iako je Milo Đukanović uradio sve da uvuče zemlju u NATO, pravi stav Trampa prema Crnogorcima demonstriran je u tri navrata. Prvo je crnogorskog premijera Duška Markovića praktično gurnuo na samitu NATO, a potom ga u intervjuu nazvao cmizdravom ološkom kučkom. Takođe, poručio je da američka deca ne treba da ginu da bi branila zemlje, poput Crne Gore, koje bi mogle da izazovu treći svetski rat - zaključuje naš sagovornik.

REAGOVANJA

Dragomir Anđelković, analitičar

RepublikaFoto: Public

Jedino dugoročno rešenje koje će obezbediti mir na Balkanu je da bude zadovoljen makar minimum interesa Srba, Hrvata i Albanaca. Kad se radi o srpskim interesima, to znači da se Srbija ujedini sa RS i Crnom Gorom, uz korekciju granica prema Albancima, da one budu etničke

Vladimir Marinković, potpredsednik parlamenta

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sazrelo je vreme, i to kod glavnih globalnih igrača, da se otvorena pitanja na zapadnom Balkanu rešavaju na pragmatičan i pravedniji način. Liderstvo predsednika Vučića i ofanzivna spoljna politika, dinamičan ekonomski razvoj i zacrtana vizija, koliko vidimo, uspeli su da dovedu do promene stava čak i nove američke administracije, pogotovo ljudi iz najbližeg okruženja Trampa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading