AMERIMA SE SMUČILI ŠIPTARI! Tramp hapsi Haradinaja zbog Srbije

Autor: M. R. ILIĆ - I. ŽIGIĆ

Vesti

11.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trampov čovek od poverenja, američki senator Ron Džonson, poručio je da SAD podržavaju sve napore za stabilan mir u regionu, za šta se i Srbija zalaže, te da će učiniti sve što je u njegovoj moći da tako i bude.To je glavna poruka koju je Džonson preneo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Foto: fotomontaža/Tanjug/AP/pixabay.com
Donald Tramp rešio da stane na put šiptarima

Džonson, koji je pre Beograda posetio Prištinu, gde je tokom razgovora sa predsednikom takozvane države Kosovo Hašimom Tačijem jasno i precizno rekao da Vašington neće dozvoliti nikakve tenzije i izazivanje incidenata kojima se sprečava svaki kompromis Beograda i Prištine, ali i da je Amerika spremna da iskoristi sve raspoložive mehanizme kako bi to postigla..

Diplomate sagovornici Srpskog telegrafa ocenjuju da je senatorova poruka, iako lepo diplomatski upakovana, jasna: braća Haradinaj, Kadi Veselji i ostali zločinci iz terorističke OVK koji su organizovali incidente biće hapšeni i predati Specijalnom sudu za ratne zločine. 

Salvatore Kuoči, komandant Kfora: Mislim ipak da je bila mudra odluka predsednika Vučića da zadrži sutuaciju mirnom i pod kontrolom

NEDVOSMISLENA PORUKA

U prilog ovom objašnjenju ide i decidna poruka iz Kfora, koji je juče, samo dan nakon podizanja tenzija Albanaca prilikom posete srpskog predsednika Kosovu, poručio da su oni spremni da intervenišu.

- Mislim ipak da je bila mudra odluka predsednika Vučića da zadrži sutuaciju mirnom i pod kontrolom, da se izbegnu bilo kakvi sukobi - rekao je general Salvatore Kuoči, komandant Kfora.
Senator Džonson je, govoreći o kosovskom problemu, naglasio da obe strane moraju da prihvate kompromis.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ron Džonson sa Hašimom Tačijem

- Postizanje rešenja za kosovski problem nije lako, ono mora da se traži sa obe strane. Sada želimo da damo prostor Kosovu i Srbiji da pod okriljem EU nađu rešenje. Ponavljam, to neće biti lako, ali verujem da postoji iskrena želja da se pronađe rešenje - poručio je Džonson za Glas Amerike.

U prilog tezi da je Džonson imao uticaj na ekstremniji deo kosovskih Albanaca kojima rukovodi Haradinaj potvrđuje i njegova reakcija nakon sastanka sa američkim senatorom.

- Međusobno priznavanje odblokiraće naš evroatlantski put i u funkciji je mira i stabilnosti u regionu - napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

PUNA LISTA 

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf ističe da Priština nema podršku SAD za takvo ponašanje, što je Ron Džonson jasno izneo i u razgovoru sa Tačijem.

- Džonson im je preneo da pod takvim uslovima nema govora da se dalje pregovara. Amerika je spremna da zaoštri stav prema tom rukovodstvu - Haradinaju, Kadriju Veseljiju, jer upravo oni stoje iza incidenata. Specijalni sud za zločine OVK im je prvi kec u rukavu: Daut Haradinaj prvi na listi, pa Ramuš, Ljimaj, Kadri Veselji, svi su oni kandidati samo ako nastave da se bahate ovako. S druge strane, oni su vezali svoju sudbinu za ekstremni pristup, svaki dogovor je kraj njihove političke karijere, to je suština priče - smatra Milivojević.

Analitičar Dejan Vuk Stanković dodaje da je Džonson s razlogom osudio nasilje.

- Prethodna administracija bi vrlo moguće to nasilje prećutala ili pak blago osudila. Osuda se indirektno može dovesti u vezu sa postepenom evolucijom američkog stava prema Kosovu. To upravo predsednik Vučić čini. U malom prostoru mogućnosti traži najbolje za Srbiju. Amerikanci imaju načina da obuzdaju bilo koga, samo je pitanje da li hoće i koja je cena toga - zaključuje Stanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Petar

11.09.2018 09:03

Tako i treba, samo napred! Imate podršku cele Srbije!

Ivana

11.09.2018 09:05

Kompromis ipak treba malo pogurati

Nina

11.09.2018 09:14

Voleo bi da Tacija vidim u zatvoru....

Laki

11.09.2018 09:14

Voleo bi da Hasim Tacija vidim u zatvor....