(FOTO) EKSKLUZIVNA DOKUMENTA: Slobina poslednja ponuda Zapadu pred bombardovanje!

Autor:

Vesti

13.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest dana uoči bombardovanja Slobodan Milošević je ponudio najširu moguću autonomiju za sve nacionalne zajednice na KiM, ali je ta ponuda glatko odbijena.

Na pregovorima u Rambujeu kod Pariza, koji su počeli februara 1999, tadašnji predsednik SRJ ponudio je čitavu paletu ustupaka kako bi se izbegla NATO agresija, međutim, Zapad i Albanci, koje je tada predvodio Ibrahim Rugova, nisu hteli da razgovaraju o predlogu Beograda.

Na Miloševićev predlog precrtali smo elemente okupacije, Ratko Marković predao je taj dokument, ali ga nisu uzeli u razmatranje

Nikola Šainović, bivši vicepremijer

Srpski telegraf je ekskluzivno došao do dokumenta koji su 18. marta 1999. potpisali predstavnici Vlade Srbije i Vlade SRJ zajedno sa predstavnicima sedam etničkih zajednica koje žive na Kosovu i Metohiji. U pitanju je sporazum o samoupravi na Kosmetu koji je na Miloševićev nagovor sastavio tadašnji potpredsednik Vlade i šef pregovaračke delegacije Ratko Marković, predavši ga kao konačni predlog Srbije, ali on nikad nije uzet u razmatranje.

BEZ MILOSTI

Osnovni akt ovog dokumenta ima 11 članova i u okviru njih, između ostalog, stoji da će se na KiM zavesti princip demokratske samouprave. Izvršnu vlast imao bi ministarski savet, dok je sudska funkcija bila namenjena sudovima Srbije, Kosmeta i nacionalnim zajednicama. Osim republičke, na teritoriji Kosmeta, prema ovom ugovoru, bila bi instalirana i lokalna policija. Građani Kosmeta bili bi predstavljeni sa najmanje 20 poslanika u Skupštini Srbije, a iz njihovih redova bili bi birani najmanje po jedan član savezne i republičke vlade.

Ipak, ni sve ovo što je stajalo na papiru nije bilo dovoljno da se Zapad smiluje na poslednju ponudu iz Beograda.

NEMA KOMPROMISA

Potpredsednik tadašnje savezne vlade i jedan od članova srpskog pregovaračkog tima Nikola Šainović objašnjava za Srpski telegraf kako je došlo do toga da se Miloševićev pokušaj nagodbe sa Zapadom nikada ne razmatra.

- Kad su se pregovori u jednom trenutku zaglavili, došao sam jedne noći u Beograd i imao konsultacije sa celim rukovodstvom koje je predvodio Milošević. Na njegov predlog napravili smo našu formu sporazuma iz Rambujea tako što smo precrtali elemente okupacije i oduzimanja suvereniteta, a potpisali delove o samoupravi. Naša delegacija predvođena Markovićem predala je taj dokument poslednjeg dana, ali oni ga nisu uzeli ni u razmatranje, već samo onaj početni u kome stoji raspoređivanje NATO trupa na celoj teritoriji države. Situacija je bukvalno bila: uzmi ili ostavi - priča Šainović.

Rambuje nije sazvan da se izbegne rat, već da se opravda ratni pohod

Živadin Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova

Tadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović kaže da je ovaj sporazum u tom trenutku bio jedini pravedni kompromis.

- Rambuje nije sazvan da se izbegne rat, već da se opravda ratni pohod. Oni su tražili izgovor u Rambujeu za bombardovanje Srbije, o čemu su mnogo ranije doneli odluku. Rambuje je bio pozorišna predstava za zapadnu javnost da joj se dokaže kako bombardovanje nema alternativu - zaključuje bivši šef jugoslovenske diplomatije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading