PRAVI PLAN ZAPADA ZA KOSOVO!

Autor: T. Kovačević-G. Mitrović

Vesti

08.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija dobija sever Kosova, ali i donacije i ubrzani put u Evropsku uniju, deo je plana za rešavanje kosovskog plana iza kojeg stoje Vašington i Evropska unija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron i Donald Tramp

- Administracija Donalda Trampa nema rigidan stav prema Srbiji, kao što je bio slučaj sa prethodnim američkim zvaničnicima, saslušali su stavove Beograda i podržavaju napore Srbije da se pitanje pokrajine reši, ali ne na uštrb jedne strane. To znači da će Srbi na Kosmetu biti zaštićeni, da će se deo sa većinskim srpskim življem na severu povezati sa centralnom Srbijom - navodi sagovornik Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Naš sagovornik dodaje da ni Albanci neće izgubiti sve.

- S druge strane, ni Priština neće ostati praznih ruku, novom linijom razganičenja ili podelom, kako god nazvali to rešenje. Albanci će dobiti deo opštine Preševo, uzak pojas uz administrativnu liniju. Veći deo Preševa, Bujanovac i Medveđa ostaju u Srbiji - objašnjava izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

POPUSTILE KOČNICE

Amerikanci su, otkriva naš izvor, spremni da "pomognu" Prištini da prihvati ovakvo rešenje.

- Hašim Tači je otvoren za takvu mogućnost, s tim da on podelu krsti drugim imenom i govori o korekciji granica. Problem su Haradinaj i ostatak ekipe, koje Vašington želi da usmeri i ohrabri u prihvatanju kompromisa. Niko tu ne očekuje veće probleme s obzirom na to da je sam Haradinaj rekao da prištinsku politiku vodi Vašington - podseća naš sagovornik.

Govoreći o trenutnim pozicijama velikih sila, kada je u pitanju rešavanje sudbine Kosmeta, naš izvor otkriva da su se stvari malo promenile kada je u pitanju pozicija Evrope.

- Nemačka je bila glavni kočničar, stalno su ponavljali da je proglašenjem nezavisnosti za njih to pitanje rešeno. Međutim, sada se i pozicija Berlina menja, i oni, kao i Amerika i Francuska, kao što je rekao njihov predsednik Emanuel Makron, žele da se pitanje Kosova reši kompromisom - navodi izvor Srpskog telegrafa.

VELIKI APETITI

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić smatra da glavnu prepreku rešenju predstavljaju maksimalistički ciljevi Prištine.

- Oni ne žele kompromis, već da mi priznamo nezavisnost, ali i da dobiju još nešto, kako oni zovu, istočno Kosovo - Preševo i Bujanovac - rekao je Dačić ističući da je to pokušaj stvaranja "velike Albanije".

Prema njegovim rečima, pojedincima u Srbiji, ali i u međunarodnim krugovima smeta to što je pozicija Beograda "značajno promenjena".

- Mislim da je podela rešenje, o tome govorim 10 godina, o tome je govorio i Dobrica Ćosic pa nije izdajnik, i Zoran Đinđić. Neki kažu da je zbog toga navukao na sebe gnev, koji se završio napadom - rekao je ministar spoljnih poslova.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
maja

08.08.2018 09:18

Srbija ne podleze stranim pritiscima, uz naseg lidera necemo odustati od Kosova

OLJA

08.08.2018 09:20

Ako ovo donosi mir i stabilnost u regionu mozda je i prihvatljivo za nas.

milka

08.08.2018 09:22

Sve sto nam donosi vise nego sto imamo je odlicno za nas.Nesto se mora dati takva su vremena ali imacemo vise nego sada.I znacemo sta je zaista nase.

Maša

08.08.2018 09:25

Kakva podela,kakva trgovina sa Srpskom zemljom,kome da je poklonimo?