EKSKLUZIVNO: POKUŠALI DA OTRUJU PATRIJARHA I MINISTARKU ZORANU MIHAJLOVIĆ?!

Autor: B. Knežević, I. Žigić, J. Jokanović

Vesti

26.07.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drama u Ministarstvu saobraćaja i Patrijaršiji. Na ove dve adrese, kako saznaje Srpski telegraf, prekjuče su stigla pisma sa sumnjivim prahom, adresirana na ministarku Zoranu Mihajlović i prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja. Do njih, srećom, koverte nisu stigle...

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zorana Mihajlović

Čim su otkrivena sumnjiva pisma, reagovale su kontradiverziona jedinica MUP i Uprava kriminalističke policije, kao i specijalci za eksploziv. U kovertama nije bilo nikakve poruke. Praškasta materija koja je bila unutar njih poslata je na analizu. Odmah je utvrđeno da se ne radi o eksplozivu i drogi, a za dva-tri dana biće ustanovljeno da li je reč o otrovnoj supstanci.

SVE POTVRĐENO

Kako naš list saznaje, dva identična pisma poslata su 19. jula avionskom poštom iz Kanade, jedno na adresu Vlade Srbije, sa naznakom da je za Ministarstvo saobraćaja, drugo na adresu Patrijaršije u Ulici kralja Petra. Bila su adresirana na ministarku i patrijarha lično.

Odmah reagovali kontradiverziona jedinica MUP, Uprava kriminalističke policije i specijalci za eksploziv

U Ministarstvu saobraćaja nisu želeli ništa da komentarišu na ovu temu, ali je izvor našeg lista iz Vlade potvrdio da je pismo u Zoranino ministarstvo stiglo iz centralne pisarnice i pošte Vlade Srbije.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

- Pismo je adresirano na Nemanjinu 22, a ministarstvo je u Nemanjinoj 11, zato je Uprava za zajedničke poslove, koja se nalazi na broju 22, prosledila pismo kabinetu ministarke. Kad je pismo stiglo u njen kabinet, sekretarica je videla da iz njega ispada neki prah, pa ga je odmah stavila u drugi koverat i pozvala policiju - opisuje naš sagovornik.

Neki od ranijih slučajeva

* 2004.

- Nekoliko poslanika EP primilo je pisma-bombe, koja su eksplodirala u njihovim kancelarijama, ali niko nije povređen

* 2013.

- U američkom Kongresu otkrivena je koverta sa ricinom upućena senatoru iz Misisipija Rodžeru Vikeru

- Nedugo posle toga je koverat sa istim sadržajem stigao na adresu Baraka Obame

- Otrovno pismo pronađeno u američkoj vazduhoplovnoj bazi Boling, u blizini Vašingtona

* 2014.

- U češko ministarstvo unutrašnjih poslova stiglo pismo sa cijanidom

* 2017.

- Bivši grčki premijer Lukas Papademos povređen kada je aktivirana eksplozivna naprava sakrivena u koverti

CRVENI KORAL

Kada su stigle ekipe MUP, specijalnim uređajima na licu mesta je detektovano prisustvo crvenog korala u prašku, ali bez detaljnih analiza ne može se utvrditi šta se još u njemu nalazi. Crveni koral je sam po sebi bezopasan, objasnili su stručnjaci za naš list, međutim, pitanje je sa kojim još materijama je kombinovan i da li je tako dobijena supstanca otrovna.

Utvrđeno da se ne radi o eksplozivu i drogi, rade se analize koje će pokazati da li je reč o otrovnoj materiji

Ni u Patrijaršiji nisu želeli ništa da komentarišu, ali su nam potvrdili da je i na njihovu adresu stiglo sumnjivo pismo iz Kanade. Pismo je, inače, primio lični patrijarhov sekretar Aleksandar Praščević.

- Dok policija ne da dozvolu, nećemo davati nikakve izjave. Uostalom, i patrijarh je odsutan - kratko su nam rekli u Patrijaršiji.

Foto: printskrin/TV Hram
Patrijarh Irinej

REAKCIJE

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost
RepublikaFoto: mc.rs

Ovakvi postupci spadaju u domen specijalnog rata kojim se vrši određen pritisak na određene osobe kojima se ugrožava lična bezbednost, zarad ispunjavanja nekih zahteva. Prvenstveno mislim u ovom slučaju na priznavanje nezavisnosti Kosova. Ovo delo možemo označiti i pokušajem terorističkog akta, jer u sebi nosi elemente terorizma. Svakako je za pohvalu reakcija naših službi bezbednosti

Zlatko Nikolić, kriminolog

Čudno je to kako je pismo uopšte moglo da bude primljeno bez pošiljaoca, a naročito što je upućeno zvaničnoj instituciji. To nije smelo da se desi, ali očigledno je taj neko znao šta radi. Takođe, praškaste materije nije moguće detektovati, pa je to tako prošlo na aerodromu. Ovo treba shvatiti vrlo ozbiljno jer se ovo dosad nije koristilo kod nas

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading