ISPLIVALI ZAPISNICI SA SEDNICE: Na vladi najavili Đinđićevu smrt DVA DANA POSLE POBUNE JSO!

Autor:

Vesti

13.06.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Đinđićeve vlade Žarko Korać upozorio je premijera da mu se sprema smrt godinu i po pre atentata!

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANTONIĆ
Zoran Đinđić

Korać je na sednici Vlade Srbije održanoj 14. novembra 2001, dva dana posle pobune "crvenih beretki" (JSO), pred svima izrekao ovo dramatično upozorenje, pokazuju stenogramske beleške koje su se pojavile. Sednica je održana sa samo jednom temom: blokada auto-puta kod Sava centra, koju je organizovalo oko 70 uniformisanih pripadnika JSO, među kojima su bili tadašnji komandant Duško Maričić Gumar i njegov zamenik Zvezdan Jovanović.

HAPŠENJE KAO POVOD

Beleške pokazuju da je Korać, jedan od lidera DOS, u toku polemike među ministrima Đinđiću otvoreno rekao da mu se ne piše dobro i da postoji već spreman scenario da premijer bude uklonjen.

- Identična stvar se desila u Hrvatskoj. Mesić je jednim potpisom penzionisao 14 generala hrvatske vojske. Oni su izašli na ulicu i napravili pobunu i on ih je sve penzionisao. Mi praktično dajemo funtu mesa njima, a ja sam rekao, sledeći smo ja, Kasa, nas nekoliko, a kraj je Zoran Đinđić, premijer, i to je potpuni scenario koji postoji - izgovorio je Korać, prema beleškama do kojih je Srpski telegraf ekskluzivno došao.

Protest JSO, koji je na neki način bio uvod u ubistvo Zorana Đinđića, trajao je od 9. do 17. novembra, a od 10. do 12. novembra "crvene beretke" su blokirale Gazelu. Ova jedinica otkazala je poslušnost, blokirala bazu u Kuli i zahtevala smenu ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, načelnika DB Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Kao povod je iskorišćeno hapšenje haških optuženika braće Banović 8. novembra na pijaci u Obrenovcu. "Beretkama" je zvanično komandovao Dušan Maričić Gumar, ali se za sve pitao isključivo Milorad Ulemek Legija.

ODLAZAK U KULU

Pobuna je dovela do smene u vrhu Resora DB, ali ne i do razrešenja ministra policije Dušana Mihajlovića, o čemu je bilo reči i na ovoj sednici Vlade.

RepublikaFoto: Republika
Beleška sa Sednice

Na suđenju u Specijalnom sudu u septembru 2013. lider LDP Čedomir Jovanović naveo je da je nakon izbijanja pobune išao u centar JSO u Kuli, tvrdeći da su ih organizatori pobune namerno razdvojili. Đinđić tada, kako je rekao Jovanović, nije razgovarao sa komandantom jedinice nego sa Legijom.

- Premijer nije pozvan u Kulu da bi se s njim dogovarao, već je doveden da bi se javnost uverila da je on popustio i da je došao da moli da ostane na vlasti - rekao je tada Jovanović.

Žarko Korać se juče nije javljao na telefon. Bivši potpredsednik Vlade nije odgovorio ni na SMS poruku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading