ŠOKANTNO OTKRIĆE: BLAGO GADAFIJA SKRIVENO U SRBIJI

Autor:

Vesti

21.05.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Libijski vođa Muamer el Gadafi sakrio je na tajne račune u Srbiji milione, za kojima su u našoj zemlji tragali francuski obaveštajci.

Gde je bogatstvo?

Srpski telegraf došao je do šokantne službene beleške koja otkriva da su Francuzi imali ozbiljne indicije da je Gadafi deo blaga iznetog iz Libije preko pojedinih firmi plasirao na račune jedne srpske banke. Za tim novcem, nakon promena u Srbiji 2000. godine i gašenja te banke, intenzivno je tragao francuski obaveštajac poslat u Beograd kao ataše, za šta su saznale i naše službe.

Gadafijev prijatelj Lilić: Možda će jednog dana doći vreme da se istina sazna

Najmanje tri miliona maraka legendarni libijski vođa ostavio je u našoj zemlji na tajnim računima, stoji doslovce u službenoj belešci do koje je došao naš list. Šta je bilo sa tim novcem, da li je neko uspeo da ga podigne s obzirom na to da su kao paravan korišćena preduzeća, domaća i strana, koja su poslovala u Libiji, pa je novac prebacivan sve dok mu se ne izgubi trag, ostalo je nepoznato do danas.

SPECIJALNA MISIJA

Uglavnom, prema pomenutoj belešci, francuski obaveštajac u ulozi atašea došao je u Srbiju posle 5. oktobra 2000. sa specijalnom misijom da istraži gde su Gadafijevi milioni. Ovaj dokument nosi datum iz aprila 2001. i iz njega se može zaključiti da je ta potraga uveliko u toku, ali ne i kakav je njen ishod. Pošto je Francuska sa libijskim liderom tesno sarađivala, baš kao i nekadašnja Jugoslavija, nije ni čudo što su upravo službe iz te zemlje ušle u trag novcu u to vreme neprikosnovenog lidera Libije.

Spasić: Davao nam je ogromne donacije, moguće je da je deo para završavao na poverljivim računima

 

S druge strane, kao osvedočeni prijatelj naše zemlje, sa kojom je privredna i svaka druga saradnja bila intenzivna, Gadafi je imao bezgranično poverenje u Jugoslaviju, koju je odabrao za mesto gde će iznositi deo svog bogatstva. Prema našim saznanjima, Gadafi je preko posrednika novac poverio jednoj tada jakoj srpskoj banci, ali kako je Srbija dugo bila pod sankcijama, te pare nisu mogle legalno da budu izvučene iz Libije, već samo pod paravanom građevinskih firmi i velikih investicija. Novac se preusmeravao na fiktivne račune, od čega se delimično plaćalo našim firmama koje su tamo izvodile radove, dok se deo slivao na Gadafijeve privatne račune, ne na njegovo ime, naravno.

Foto: Srpski telegraf
Izveštaj

U službenoj belešci stoji da se neimenovani službenik francuske ambasade za taj novac diskretno raspituje po državnim institucijama, bankama i pojedinim preduzećima.

- Prema operativnim podacima, došli smo do saznanja da se službenik ambasade Francuske raspituje za tajne račune Muamera Gadafija u Srbiji. Prema izjavi svedoka koji je razgovarao sa službenikom ambasade, postoje saznanja da su sredstva veća od tri miliona maraka, za šta se sumnja da je samo jedan deo, nalaze deponovana na nekom računu - stoji, između ostalog, u ovom poverljivom dokumentu.

Nicović: Sigurno je deo velikog novca završio i u Jugoslaviji, samo je pitanje gde su sad te pare

Komentarišući tekst službene beleške, bivši obaveštajac Boža Spasić za Srpski telegraf kaže da još nema konkretnih dokaza o Gadafijevim milionima u Srbiji, ali da nije slučajno da su francuske diplomate upletene u istraživanje.

- Činjenica je da nam je Gadafi kao veliki prijatelj davao zaista ogromne donacije, pa je moguće da je deo tih para završavao na poverljivim računima. Posle 2000. na zapadu je počela hajka na Gadafija i pripreme za ono što će kasnije uslediti. Zato i ne čudi što su francuske obaveštajne službe istraživale tok Gadafijevog novca van Libije, jer je on bio glavni finansijer mnogih tamošnjih državnih projekata - objašnjava Spasić.

Burna biografija libijskog vođe

- Rođen 1942. godine, ubijen 20. oktobra 2011. u rodnom Sirtu
- Na čelu Libije bio od 1969. do 2011.
- U Libijskoj Džamahiriji nosio titulu komandanta ili vođe revolucije
- Imao je sedmoro dece, šest sinova i kćerku
- Zauzimao se za jedinstvo arapskih zemalja
- Zajedno sa Titom i još 116 svetskih lidera bio član Pokreta nesvrstanih
- Pao u nemilost Zapada nakon što su teroristi srušili američki avion iznad Škotske 1988. godine
- Od polovine devedesetih ponovo postao miljenik Zapada i glavni adut bliskoistočne interesne sfere Italije, SAD, Velike Britanije, Francuske...
- Imao je ličnu gardu - Amazonsku stražu - sastavljenu od lepih Libijki
- Nakon izbijanja rata u Libiji 2011. pobunjenici su zahtevali njegovo povlačenje sa vlasti i napuštanje zemlje, što je on odbio
- Uz pomoć zapadnih sila svrgnut s vlasti i ubijen 2011.
- Nekoliko puta bio u poseti Beogradu, a još se pamti kada je na Deveti samit nesvrstanih 1989. stigao avionom sa šest kamila i dva rasna arapska konja
- Želeo da na ždrepcu jaše od Dedinja do Sava centra, ali su ga domaćini od te namere jedva odgovorili

ŠTA KAŽE PRIJATELJ

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović tvrdi da su informacije o tajnim parama Francuzi najverovatnije dobili predajom poverljivih dokumenata o dogovorima Miloševića i libijskog lidera.

- Gadafi je davao kapom i šakom i Britancima i Nemcima, a najviše Francuzima. Sigurno je deo velikog novca završio i u Jugoslaviji, samo je pitanje gde su sad te pare. Kad je DOS došao na vlast i krenule invazije Zapada na Irak i Libiju, naše službe bezbednosti bukvalno su predale u ruke Amerikancima sve planove koje je Milošević imao sa Gadafijem - ističe Nicović.

Gadafijev dugogodišnji prijatelj i bivši predsednik SRJ Zoran Lilić kaže za naš list da o sklanjanju Gadafijevih para u Srbiju ne zna ništa, ali ne isključuje mogućnost da su one negde našle utočište.

- Ne verujem da je Gadafijev novac završio u Srbiji, što ne znači da nije. Svakako su Francuzi najviše profitirali od njegovih para, pa sigurno da zbog svog interesa imaju razloga da spekulišu informacijama kako su i ovde sklanjani njegovi milioni. O tome zaista ništa ne znam, ali možda će jednog dana doći vreme da se istina sazna - poručuje Lilić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading