TAJNA VEČERA PUTINA I VUČIĆA: Pada dogovor o NAJMOĆNIJEM ORUŽJU

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

07.05.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić razgovaraće sutra uveče u Moskvi u četiri oka oko sat i po, saznaje ekskluzivno Srpski telegraf. Prema informacijama našeg lista, zbog važnosti tema, njih dvojica će večerati sami, bez prisustva prevodilaca i drugih saradnika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dva lidera sastaće se u Rusiji, na sastanku niko drugi neće moći da prisustvuje

Vučić u dvodnevnu posetu Rusiji stiže sutra, dan nakon Putinove inauguracije, direktno iz Turske, gde je otputovao na poziv Redžepa Tajipa Erdogana. U sredu će srpski predsednik prisustvovati velikoj paradi koja se u Moskvi tradicionalno organizuje na Dan pobede. On će, uz izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, biti jedini strani državnik na smotri tokom koje će ruska armija predstaviti najmodernije oružje.

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Dobro upućeni sagovornik Srpskog telegrafa, koji će takođe biti u Moskvi, predočava da nije slučajno što su se Putin i Vučić odlučili da razgovaraju nasamo.

- Vučić već duže vreme intenzivno uči ruski i tim jezikom je ovladao u tolikoj meri da prevodioci zaista nisu potrebni. S druge strane, spisak tema je od izuzetne strateške važnosti, i to za obe zemlje, da je najbolje da sve što bude izgovoreno ostane isključivo među njima. Ono što se zna, to je da će biti reči o situaciji na Kosovu i ruskoj podršci Srbiji u svojevrsnoj međunarodnoj ofanzivi po pitanju KiM, pre svega u Ujedinjenim nacijama i naporima da se proširi broj zemalja koje povlače priznanje lažne države - objašnjava naš sagovornik.

Vučić, uz izraelskog premijera Netanjahua, biće jedini strani državnik na paradi u Moskvi

Osim Kosova, kako dodaje, dominiraće još dve teme:

- Na ovom sastanku trebalo bi da budu utanačeni svi detalji oko novog kontingenta vojne pomoći Srbiji. To se pre svega odnosi na raketni sistem BUK, koji se nedavno sjajno pokazao prilikom američkog napada na Siriju, kao i isporuku eskadrile ruskih helikoptera našoj zemlji. Dalje, a to je ono na čemu Vučić takođe insistira, razgovaraće se o definitivnom priključenju Srbije projektu gasovoda "Turski tok". To bi nam omogućilo potpunu energetsku nezavisnost, kao i značajne prihode od tranzita gasa ka drugim državama - otkriva naš izvor.

PORUKA MERKELOVOJ

O poseti Moskvi juče je govorio i sam Vučić gostujući na TV Pink.

- Imaću večeru i sastanak s Putinom, a dan posle toga prisustvovaću paradi i, koliko znam, sedeću odmah pored njega. Čast mi je što ću biti deo tog događaja jer je Srbija podnela veliki teret u antifašističkoj borbi - rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da ne sumnja u Putinovu podršku jer je ovaj 2015. pokazao šta je spreman da uradi za Srbiju:

- Rusi su nas te godine spasli od žiga da smo genocidna država i to nikada neću zaboraviti Putinu. To sam rekao svima, pa čak i Angeli Merkel. Rusi su nam glavna podrška u borbi oko KiM, u kojoj mi ne možemo da budemo pobednici, ali možemo da tražimo ostvarenje svojih interesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Bojan

07.05.2018 09:14

Biće to istorijski sastanak kada je budućnost naše zemlje u pitanju.

KALVARIJA

07.05.2018 12:35

@Bojan - želim da svi budu svesni jacine i snage ovog prijateljstva jkoje nam je jedini stit pored Kine i najveci prijatelj.

Danko

07.05.2018 09:24

Srbija i Rusija nastavljaju vojno tehničku saradnju.

Laza

07.05.2018 09:27

Sve tri teme su od vitalne važnosti za Srbiju. I Turski tok i KiM, a i naoružanje.