PUTIN ĆE SPREČITI VOJNI UDAR NA SRBIJU!

Autor:

Vesti

10.04.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razumna ravnoteža između Rusije i EU u ekonomskom i političkom prostoru i dalje je optimalna za Srbiju, a Moskva je spremna da spreči bilo kakvu vojnu akciju usmerenu protiv vaše zemlje.

Ako uđete u EU, moraćemo da vas tretiramo kao deo Unije

Ovo je suština poruke koju u intervjuu za Srpski telegraf iznosi Anatolij Lisicin, ruski senator i istaknuti član Spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije Rusije, važnog tela na koje se Vladimir Putin oslanja u donošenju strateških odluka u međunarodnoj politici koju vodi.

- Naše dve zemlje za ovu temu imaju istu izreku: "Umiljato jagnje dve ovce sisa" - konkretizuje svoj stav Lisicin, inače dugogodišnji funkcioner Putinove stranke Jedinstvena Rusija.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Hoće li Rusija pomoći Srbiji da zadrži Kosovo?

- Podrška Srbiji u čvrstom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova je jasna pozicija Rusije. Naša zemlja razume dugoročne planove SAD da podele demokratske snage Evrope. Današnja Rusija nikada neće pomoći destruktivnim planovima Zapada. Kada se osetio dovoljno samouverenim zbog slabosti Rusije 1999. godine, Zapad je napao Jugoslaviju. Ali Rusija danas ima dovoljno političke snage i volje da spreči bilo kakvu vojnu akciju. Ako je Srbiji potrebna reorganizacija Vojske, Rusija je spremna da joj pruži svu moguću pomoć u tome.

Naše dve zemlje imaju isti izreku: "Umiljato jagnje dve ovce sisa". To je moj stav o politici koju Srbija treba da vodi

Smatrate li da Srbija treba da okrene leđa Zapadu i uđe u savez sa Rusijom?

- Srbija, naravno, može, da se okrene Zapadu. Međutim, to bi za nju bilo veoma teško jer su mentalitet i duhovnost vašeg naroda bliski Rusiji, Slovenima. I naša zajednička istorija to potvrđuje.

Da li bi Moskvi smetao ulazak Srbije u EU?

- S jedne strane, za Srbiju je povoljno da ima ekonomske kontakte sa Zapadom, dok je dušom i glavom bliža Rusiji. Ulazak Srbije u EU je evidentno uslovljen priznavanjem nezavisnosti Kosova, to je glavni uslov. S druge strane, Rusija bi u tom slučaju Srbiju morala da tretira kao Evropsku uniju, a ne kao do sada, kao isključivo blisku i prijateljsku zemlju i narod.

Ako uđete u EU, moraćemo da vas tretiramo kao deo Unije, a ne kao isključivo blisku i prijateljsku zemlju

Hoće li Zapad pokušati da spreči da gasovod "Turski tok" uđe dublje u Evropu?

- Verovatno će biti nekih pokušaja, ali Evropa treba da bude svesna da je pitanje snabdevanja gasom evropskih zemalja aktuelan problem. Računati na gas iz škriljaca iz SAD danas je irelevantno i skupo.

Da li ste upućeni u situaciju u BiH i kako vidite položaj Republike Srpske?

- Rusija je oduvek podržavala predsednika Dodika i namerava da nastavi dalje sa takvom politikom. Što se tiče same RS i njenog daljeg političkog poretka, naše akcije će zavisiti od stavova Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
Beogradjanin979

10.04.2018 09:04

Braca Rusi su ti za nas!!

sasa

10.04.2018 09:29

@Beogradjanin979 - Uveks su tu kad je najteze

albert kami

10.04.2018 12:34

@Beogradjanin979 - uzdam se u njihovu pomoć i podrsku.

radovan

10.04.2018 09:07

Hvala našem bratu Putinu i bratskoj Rusiji na snažnoj podršci, i spremnosti da u svakom pogledu stanu uz Srbiju.