BITKA ZA BALKAN PUTINA I ERDOGANA: Dogovorili udar na Amere

Autor:

Vesti

04.04.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i Turska zajedno će proterati Amerikance sa Balkana. Ovo je suština plana koji su razradili vojni i obaveštajni stratezi u Moskvi i Ankari, a poslednje detalje su juče tokom razgovora u četiri oka dogovorili Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Redžep Erdogan

Putin, nimalo slučajno, izabrao je Tursku kao mesto svoje prve posete nakon ponovnog izbora za predsednika. U Ankari je zakazan trojni samit sa Erdoganom i iranskim predsednikom Rohanijem (glavna tema Sirija), dok je sa turskim predsednikom nasamo razgovarao o razvoju odnosa dveju zemalja i zajedničkom frontu protiv Amerike.

Dačić: Erdogan više nije u dobrim odnosima sa Prištinom, Sarajevom i Tiranom kao nekada

Prema informacijama iz diplomatskih i bezbednosnih krugova, borba za smanjenje pogubnog uticaja Vašingtona vodiće se u Srbiji, posebno na Kosovu, u BiH, Albaniji...

RADUN: ŠIZOFRENIJA!

U ovom trenutku, kako navode strani mediji, ali i sagovornici Srpskog telegrafa, do tančina su se poklopili interesi Putina i Erdogana.

MOJ STAV

Miroljub Jevtić

profesor FPN

Erdogan je zahladio odnose sa Haradinajem i Izetbegovićem, ali ne sa Albancima i bosanskim muslimanima. Po mom mišljenju, odnos sa Putinom je samo brak iz računa, koji ne može da bude trajan

Rusija se bori protiv daljeg širenja NATO (Makedonija, BiH...) i podržava Srbiju na Kosovu, dok Turska pokušava da povrati uticaj koji joj je Vašington gotovo potpuno preuzeo na Kosovu, u BiH, Albaniji, zbog čega je Erdogan i razvio veoma bliske odnose sa Srbijom, koju je proglasio za ključnog partnera na Balkanu iako je doskora bilo drugačije.

Sve je kulminiralo poslednjim događajima na Kosovu, posle izručenja pristalica Fetulaha Gulena Turskoj i protivljenja Haradinaja tome.

Jovanović: Turska i Rusija zajedno nikako nisu za potcenjivanje, to SAD znaju i otupljuje se njihova oštrica prema nama

O tome je govorio i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je konstatovao da Erdogan više nije ni izbliza u dobrim odnosima sa Prištinom, Sarajevom i Tiranom kao nekada. S njim se slaže i analitičar Branko Radun, koji za naš list kaže da zbog toga što sa vlastima u BiH, Albaniji i na Kosovu Erdogan gubi pozicije, Amerikanci sada žele potpuno da ga istisnu:

- Erdogan i Turska postali su autonomni u odnosu na SAD. Međutim, javlja se šizofrenija kod naroda u Sarajevu, Prištini i Tirani. Podeljeni su, srce im je u Turskoj, a sa druge strane su okrenuti interesima prema Vašingtonu. Savez Erdogana sa Rusijom jasno znači da se Turska sada vodi svojim interesima umesto da kao nekad sledi američke i NATO ciljeve.

KO BI MIR, A KO RAT?

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević poručuje da Rusija i Turska žele miran Balkan, za razliku od SAD:

- Dogovorom Rusije i Turske profiliše se odnos prema Kosovu. Erdogan suočen sa unutrašnjim problemima sada jasno vidi kakve su uloge Haradinaja, Tačija i Izetbegovića, a oni, iako prividno prihvataju patronat Turske, kada dođe pitanje odluke, biraju Vašington. To su ucenjene političke glave koje Amerikanci drže kao taoce svog političkog ludila na Balkanu.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović ističe za naš list da Erdogan menja spoljnu politiku:

- Turska je povređena onda kada Amerikanci nisu hteli da jave da se sprema zavera protiv Erdogana i od tada se Turska okrenula politici koja se može nazvati tihom revizijom. Međutim, taj proces još traje. Unapređivanje odnosa sa Rusijom su novi argumenti i adut koji Ankara ima u odnosu na SAD i NATO. Turska i Rusija zajedno nikako nisu za potcenjivanje, to SAD vrlo dobro znaju. Otupljuje se oštrica njihove politike prema nama i to je odličan znak za nas.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading