TAJNO PISMO VEHABIJE: FOTO-ROBOT UBICA OLIVERA IVANOVIĆA

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

14.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza ubistva Olivera Ivanovića stoje kriminalci s Kosova, iz "kačaničkog klana", baš kao što je Srpski telegraf i pisao na osnovu informacija ruskih obaveštajnih službi.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Oliver Ivanović

Ovo je suština tajnog pisma koje je iz zatvora Nova Skela (novi deo zatvora Padinska Skela) dostavljeno našem listu. U ovom dopisu (svi podaci autora, koji je po imenu srpske nacionalnosti, ali je primio islam, poznati su redakciji) bivši vehabija koji je sarađivao sa pomenutim klanom iznosi mnoštvo detalja o njihovom delovanju i otkriva da je Ivanović ubijen na potpuno isti način kao još jedan političar s Kosova, Šefko Salković, nekoliko godina ranije. Autor pisma nacrtao nam je i foto-robote članova grupe koja stoji iza atentata u Mitrovici.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Iz ćelije, pismo koje smo dobili

RAŠIRILI POSLOVE

Bivši vehabija koji nam je poslao pismo navodi da je bio prijatelj sa Lavdrimom Muhadžerijem, koji je osnovao "kačaničku grupu", zbog čega je dobio nadimak Krvnik iz Kačanika i Kapetan Lav, a nedavno je ubijen u Siriji. Klan je i posle toga nastavio da deluje i bavi se kriminalom i terorističkim aktima. Jedan od glavnih finansijera je Ismet Osmani Curi, nekada bliski saradnik Hašima Tačija, koji je u međuvremenu poslove raširio i na centralnu Srbiju.

- Bio sam prijatelj sa Lavdrimom, Mirzom Ganićem i celom njihovom grupom radikalnih islamista. Takođe, često sam se viđao sa Goranom zvanim Abdulah, koji je držao paralelni džemat u Zemunu, gde je uz pomoć saradnika vrbovao neuke Rome za džihad i odlazak u Siriju. Po svemu što znam o tome kako Lavdrimova grupa razmišlja i deluje, kao i po informacijama koje imam, postoji njihova veza sa ubistvom Ivanovića. Prepoznao sam i krvavi način rada jer je po istom scenariju na Kosovu ubijen Šefko Salković, nosilac liste Vakat (pogledajte okvir, prim. aut) - stoji u pismu.

MIGRANTI, REKET...

Kako dalje piše bivši vehabija, on je sa pripadnicima "kačaničkog klana" proveo četiri meseca na Kosovu.

- Grupa se između ostalog bavila i prebacivanjem migranata u zapadnu Evropu, prodajom blanko ukradenih izvoda iz matičnih knjiga Sirije, jer to omogućava traženje i dobijanje azila, reketiranjem i raznim drugim krivičnim delima. Sa njima je radio i jedan bivši službenik sirijske ambasade u Beogradu - piše zatvorenik (koji napominje da je bio deo istrage Specijalnog tužilaštva, koje se bavilo vrbovanjem ljudi iz Srbije za pristupanje ISIS i odlazak na ratište u Siriju), uz molbu da mu ne objavljujemo identitet jer ima "napolju dvoje dece koje niko ne može da zaštiti od osvete klana".

Prema navodima u pismu, Muhadžerijevi sledbenici najviše deluju na Kosovu, ali su aktivni i u Beogradu, Nišu, Tirani, Skoplju i Beču.

- To ovde nije mnogo poznato javnosti, ali meta klana su po pravilu osobe koje imaju neki značaj za širu zajednicu. Po onome što znam kako razmišljaju i deluju, ovo je njihov rukopis - piše bivši vehabija.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/trigger finger
Lavrim Muhadžeri

Osnivač klana - Lavdrim Muhadžeri, nadimci Kapetan Lav, Krvnik iz Kačanika

- Albanac rođen u Kačaniku, komandant albanskih jedinica u Siriji, na strani ISIS
- Poginuo na ratištu u Siriji, ubili ga Rusi
- Poznat po svireposti, zarobljenicima odsecao glave, jednog čoveka ubio ručnim bacačem
- Zagovornik balkanskog emirata u regionu
- Učesnik terorističkog napada u Makedoniji kada je ubijeno pet Makedonaca
- Organizator neuspelog napada na izraelske fudbalere 2016. u Albaniji

 

Finansijer klana - Ismet Osmani Curi

- Albanac, rođen u Kosovskoj Mitrovici, sa prijavljenim prebivalištem u Kragujevcu
- Ima i srpsko i crnogorsko državljanstvo
- Vlasnik luksuznih nekretnina u Budvi
- Jedan od voda terorističke organizacije ANA
- Dugogodišnji blizak saradnik Hašima Tačija
- Upravlja švercom cigareta, marihuane i heroina na Kosovu
- Jedan od glavnih finansijera OVK i samog Tačija
- Intenzivno kupuje firme i imovinu Srba na severu Kosova, a u poslednje vreme i u centralnoj Srbiji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading