Vašington najavio napad 10 dana ranije: AMERIKANCI KRIJU OLIVEROVOG UBICU!

Autor:

Vesti

17.01.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Vašingtona, čije službe, nije tajna, već godinama pod kontrolom drže sve prištinske zvaničnike, 10. januara, šest dana pre ubistva u Kosovskoj Mitrovici, upućeno je upozorenje građanima SAD da ne putuju na Kosovo. Kako doslovce piše u tom upozorenju, "tamo se narednih dana mogu očekivati terorističke akcije".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Američka administracija najavila likvidaciju Olivera Ivanovića!

Stejt department saopštio da očekuje terorističke akte i politički motivisano nasilje širom Kosova, apostrofirajući među mogućim mestima takvih napada upravo Severnu Mitrovicu

- Napadi mogu nastati sa malo ili bez ikakvog upozorenja. Ciljevi mogu biti turističke lokacije, stanice, pijace, tržni centri, hoteli, klubovi, restorani, mesta bogosluženja, parkovi, sportski i kulturni događaji, obrazovne ustanove, aerodromi i druge javne površine. Dodatno, politički motivisano nasilje javlja se širom Kosova. Tenzije među zajednicama na severu Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu - navodi Stejt department.

KRVAVA PORUKA

Juče je, nažalost, ova poruka pretočena u krvavi zločin u centru Severne Mitrovice. Ivanović je izrešetan ispred kancelarije svoje Građanske inicijative SDP. U njega je ispaljeno pet metaka iz kola u pokretu nešto nakon osam časova ujutru, a svi napori lekara koji su 45 minuta pokušavali da ga reanimiraju bili su bezuspešni. Ubica ili ubice nesumnjivo su profesionalci, na žrtvu je pucano iz oružja s prigušivačem. Nedaleko od mesta zločina pronađena su zapaljena kola marke opel astra za koja se pretpostavlja da su korišćena u napadu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Gardijan: Ivanović je ubijen usred tenzija zbog kosovskog krivičnog suda, neki će pokušati da skrenu pažnju javnosti sa te činjenice

Američki i albanski otisak na događaju koji je šokirao svet uočio je i britanski Gardijan, koji konstatuje da je Ivanović ubijen usred tenzija zbog kosovskog krivičnog suda, kao i da će neki pokušati da skrenu pažnju javnosti sa te činjenice.

- Ubistvo Ivanovića pokreće pitanje koje se tiče međunarodnih misija (Euleks i Kfor) za koje kritičari tvrde da zatvaraju oči pred organizovanim kriminalom. Tenzije oko Kosova su već u porastu pošto je vlada u Prištini pokrenula inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK, a među kojima bi mogli da se nađu i pripadnici političke elite - piše ugledni britanski list.

10.000 EVRA PONUDILA KOSOVSKA POLICIJA ZA INFORMACIJE O NAPADAČIMA

Sa ovom ocenom slažu se i sagovornici Srpskog telegrafa. Tako bivši šef beogradske policije Marko Nicović za naš list takođe poručuje da je američki potpis očigledan.

Nicović: Vašingtonu je cilj da na Kosmetu vladaju haos i nasilje kako bi mogao sa te teritorije da radi šta hoće

- Vašingtonu je cilj da na Kosmetu vladaju haos i nasilje kako bi mogao sa te teritorije da radi šta hoće. Sasvim sigurno da su znali da se sprema ubistvo Olivera Ivanovića, svesni da će to podići etničke tenzije, i ne odgovara im da se istraga uradi kako treba. Kočiće je koliko god mogu kako bi zaštitili svoje ili interese svojih albanskih prijatelja - podvlači Nicović.

OZBILJNE POSLEDICE

Sličan stav ima i spoljnopolitički novinar agencije Rojters Jakša Šćekić.

 

- Verujem da su samo službe bezbednosti BIA, CIA, FSB i druge u mogućnosti da otkriju nalogodavce i ko je to smislio. Svako političko ubistvo morate posmatrati u širem kontekstu, a likvidacija Ivanovića koincidira sa početkom rada Specijalnog suda za zločine OVK, te sa pregovorima u Briselu i pokušajima stvaranja kosovske vojske. Ništa nije slučajno, onaj ko je smislio da ubije Olivera Ivanovića savršeno je uradio domaći zadatak: uzburkao je sve živo, političke posledice koje može da proizvede su krajnje ozbiljne, dok region lako može da se zapali.

Ivanovićev rođak Vanja Bulić: Sumnjivi Amerikanci

Vest o ubistvu Olivera Ivanovića zatekla je novinara Vanju Bulića tokom gostovanja u jutarnjem programu TV Pink. On je sa očima punih suza otkrio da je Ivanovićev dalji rođak, a za Srpski telegraf napominje da mu je simptomatično što je Vašington unapred saopštio da se sprema teroristički napad.

RepublikaFoto: Republika
HRONOLOGIJA ZLOČINA

8.00 Ivanović kreće iz kuće ka prostorijama svoje inicijative

8.15 Prilazi prostorijama u centru Mitrovice, napadač puca na njega iz kola u pokretu
8.17 Hitna pomoć prima poziv sa lica mesta
8.20 Lekari dolaze na mesto zločina
8.30 Počinje reanimacija u bolnici
9.15 Ivanović proglašen mrtvim
9.20 Pronađena zapaljena opel astra bez registarskih oznaka, iz koje je najverovatnije pucao napadač

- Ako su nešto znali, zašto nisu to podelili i možda sprečili. Siguran sam da je ubica bio profesionalac i da je ovo neka podmetačina, samo ne znamo ko stoji iza nje - kaže Bulić.

Zašto je ubistvo u interesu SAD i Prištine

 

1. Prekid Briselskog dijaloga

2. Uvođenje albanske čizme na sever Kosova, pod firmom očuvanja bezbednosti

3. Specijalni sud i zločini OVK padaju u drugi plan

4. Kosovo nastavlja da biva izvor nestabilnosti i rak-rana u srcu Evrope

5. Širi se strah među srpskim stanovnicima KiM

6. Otvara se mogućnost za trvenja unutar srpskog korpusa na KiM

7. Stvara se prostor za formiranje kosovskih oružanih snaga

8. Smena vodećih srpskih kadrova u kosovskoj policiji na severu, pod izgovorom da nisu mogli da očuvaju bezbednost

9. Zaustavljanje Srbije na putu u EU

RepublikaFoto: Tanjug/E. TAHIROVIĆ
  • - Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porekla u selu Rznić kod Dečana

  • - Školovao se u tadašnjoj Titovoj Mitrovici. Upisao Vojnu akademiju u Zagrebu, gde je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled u tom sportu

  • - Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju jer je ustanovljeno da ima urođeno oštećen vid, vraća se na Kosovo, gde je završio Mašinski fakultet

  • - Predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda"

  • - Izabran 2008. na mesto državnog sekretara u Ministarstvu za KiM

  • - U januaru 2014. godine pritvoren zajedno sa još četvoricom Srba zbog navodnih ratnih zločina

  • - Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine

  • - U avgustu 2015. počeo štrajk glađu

  • - Osuđen 21. januara 2016. na devet godina zatvora, a ta je presuda zatim ukinuta

  • - U julu 2017. godine zapaljen mu je automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. pod njegov službeni auto je podmetnuta bomba

  • - U februaru prošle godine pušten da se brani sa slobode (na šesti rođendan svog sina Bogdana)

  • - U avgustu 2017. počelo ponovljeno suđenje

  • - Živeo je u Kosovskoj Mitrovici sa suprugom i trojicom sinova

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading